Boot Huren Amsterdam

Vaarroute Haarlem: ontdek de mooiste routes

Haarlem is een sfeervolle stad met prachtige grachten die perfect zijn om per boot te verkennen. In dit artikel ontdek je verschillende vaarroutes in Haarlem, waardoor je de stad vanaf het water kunt bewonderen.

Welke vaarroutes zijn er?

Of je nu kiest voor een ontspannen tocht door de grachten van Haarlem, de betoverende Mooie Nel wilt verkennen, de schilderachtige Spaarne rivier wilt bevaren of het centrum wilt ontdekken: in Haarlem is er een vaarroute voor iedereen! Geniet van het charmante landschap, de historische bezienswaardigheden en de serene sfeer die deze vaarroutes te bieden hebben.

Rondje over de Haarlemse grachten

Ontdek Haarlem in Noord-Holland vanaf het water! Terwijl je over de grachten van Haarlem vaart, kom je langs verschillende historische en culturele bezienswaardigheden. Een van de hoogtepunten is de Bakenesserkerk. De kerk is een blikvanger en biedt een prachtig uitzicht vanaf het water.

Verderop kom je langs de Adriaan Molen en vaar je langs prachtige herenhuizen en pittoreske bruggen die de grachten met elkaar verbinden. De grachten zelf zijn omgeven door sfeervolle straten en gezellige cafés.

De route is een combinatie van historische architectuur, de rustige en vredige sfeer van het water en de mogelijkheid om Haarlem vanuit een ander perspectief te ervaren. Over het algemeen duurt de route ongeveer 1 tot 2 uur, afhankelijk van de snelheid waarmee je vaart en hoe vaak je stopt.

Varen over de Haarlemse grachten

Boottocht Haarlem centrum

Geniet van de historische architectuur, de pittoreske grachten en de levendige sfeer van het stadscentrum. Je vaart onder karakteristieke bruggen door en geniet van de prachtige gevels langs de grachten. Tijdens een boottocht door het centrum kom je langs een aantal interessante bezienswaardigheden. Een van de blikvangers is de Grote Markt, het centrale plein van Haarlem. Hier vind je het imposante stadhuis, dat dateert uit de 14e eeuw en een prachtig voorbeeld is van de gotische architectuur.

Langs de route kom je ook langs de Sint-Bavokerk, een indrukwekkende kerk met een rijke geschiedenis. Een ander hoogtepunt is de Amsterdamse Poort, een van de oorspronkelijke stadspoorten van Haarlem.

Haarlem centrum met uitzicht op grote markt

Rondje Molenplas

Tijdens het “Rondje Molenplas” kun je genieten van het serene uitzicht op het water en de groene omgeving. Terwijl je vaart, kom je enkele interessante bezienswaardigheden tegen. Een van de hoogtepunten is de Oude Molen, een traditionele windmolen die een kenmerkend symbool is van het Nederlandse landschap. Deze molen voegt een vleugje charme toe aan de omgeving.

Ook vaar je langs verschillende uitkijkpunten, waar je kunt genieten van een panoramisch uitzicht over de Molenplas. De Molenplas is een idyllische plek om te ontspannen en tot rust te komen. Het is een perfecte ontsnapping aan de drukte van de stad en biedt de mogelijkheid om te genieten van de serene omgeving en het kalmerende geluid van het kabbelende water. De route is relatief kort en duurt meestal ongeveer 30 minuten tot een uur, afhankelijk van je snelheid en voorkeuren.

Boottocht over de Mooie Nel

Tijdens de boottocht over de Mooie Nel vaar je door prachtige waterwegen en kom je langs verschillende interessante plekken. Een van de hoogtepunten is het recreatiegebied Spaarnwoude, dat zich aan de oevers van de Mooie Nel bevindt. Hier kun je genieten van groene weiden, bossen en recreatieve activiteiten zoals wandelen, fietsen en picknicken.

Verderop op de route kom je langs de Houtrakpolder, een uitgestrekt natuurgebied met rijke flora en fauna. Dit is een populaire plek voor vogelliefhebbers, omdat je hier verschillende vogelsoorten kunt spotten. Daarnaast zijn er ook enkele historische bezienswaardigheden die je passeert tijdens de boottocht, zoals Fort Spaarndam.

De combinatie van prachtige natuurlijke landschappen, rustige waterwegen en de mogelijkheid om zowel recreatieve als historische bezienswaardigheden te ontdekken, maakt een boottocht over de Mooie Nel een unieke ervaring. De duur van de boottocht kan variëren, afhankelijk van de route die je kiest en de snelheid van de boot. Over het algemeen kun je rekenen op een paar uur tot een halve dag om de route te voltooien.

De Mooie Nel in Haarlem

Vaarroute zelf bepalen

Spring aan boord, neem het roer in handen en bepaal je eigen unieke vaarroute Haarlem. Van idyllische dorpjes tot bijzondere bezienswaardigheden en van serene natuurreservaten tot bruisende havens – de keuze ligt helemaal bij jou.

Wat is er te zien tijdens de vaarroutes in Haarlem?

Tijdens de vaarroutes in Haarlem word je omringd door historische pracht en adembenemende uitzichten. Geniet van de mix van architectuur, cultureel erfgoed en de serene schoonheid van de grachten, waardoor elke vaartocht een onvergetelijke ervaring wordt.

De Waag

De Waag in Haarlem is een historisch gebouw dat dateert uit de 14e eeuw en is een iconische bezienswaardigheid in de stad. Het is gelegen aan het Spaarne, een belangrijke waterweg in Haarlem, en kan worden bereikt tijdens een vaartocht door het centrum.

Varen langs de Waag in Haarlem

Molen ‘De Adriaan’

Als je over het Spaarne vaart, kun je de majestueuze molen ‘De Adriaan’ niet over het hoofd zien. Het imposante bouwwerk met zijn karakteristieke witte gevel en ronddraaiende wieken trekt meteen de aandacht. Molen ‘De Adriaan’ is een iconische windmolen in Haarlem die een belangrijke bezienswaardigheid en symbool van de stad is geworden.

Varen langs Molen de Adriaan in Haarlem

Mooie Nel

De Mooie Nel is een prachtig gebied in de buurt van Haarlem dat bekend staat om zijn uitgestrekte meer en schilderachtige omgeving. Het is een populaire vaarroute voor zowel recreatieve boottochten als watersportactiviteiten.

De vaarroute over de Mooie Nel biedt de mogelijkheid om te genieten van de natuurlijke schoonheid van het gebied. Het meer zelf is omgeven door groene oevers, rietkragen en weelderige bossen, waardoor het een ideale bestemming is voor natuurliefhebbers en rustzoekers.

De Amsterdamse Poort

De Amsterdamse Poort dateert uit de 14e eeuw en diende oorspronkelijk als een verdedigingspoort. Het is een van de best bewaarde stadspoorten in Nederland en een belangrijk architectonisch en historisch monument. De poort is vernoemd naar de stad Amsterdam, waarmee gemeente Haarlem al eeuwenlang een nauwe band heeft. Om de Amsterdamse Poort te bereiken tijdens een vaartocht, kun je de vaarroute door het centrum volgen.

Varen langs de Amsterdamse Poort

Teylers Museum

Een bezoek aan het Teylers Museum in Haarlem, provincie Noord-Holland biedt een unieke kans om meer te weten te komen over kunst, wetenschap en geschiedenis, en om te genieten van de prachtige collecties en het historische karakter van het gebouw. Het museum is gewijd aan kunst, wetenschap en geschiedenis en biedt een unieke en boeiende ervaring voor bezoekers.

Teylers museum langs de grachten in Haarlem

Gravestenenbrug

De Gravestenenbrug is een charmante ophaalbrug die over het water van de gracht heen gaat. Het is een charmante brug met een karakteristiek uiterlijk, met houten leuningen en een solide constructie. De brug staat bekend om zijn pittoreske uitstraling en voegt een vleugje authenticiteit toe aan de historische omgeving.

Tijdens een vaartocht door de grachten van Haarlem kun je onder de Gravestenenbrug door varen. Dit biedt een uniek perspectief op de brug en de omringende architectuur. Het is een geweldige gelegenheid om foto’s te maken en te genieten van het charmante uitzicht op de brug vanaf het water.

Gravestenenbrug over de grachten in Haarlem

Hodshon Huis

Het Hodshon Huis in Haarlem is een goed voorbeeld van neoclassicistische architectuur en heeft een rijke geschiedenis. Het huis is vernoemd naar de familie Hodshon, die het in de 18e eeuw liet bouwen.

Tijdens een vaartocht door het centrum en over het Spaarne kom je langs het Hodshon Huis. Het ligt aan de oever van de rivier en is een opvallende bezienswaardigheid.

Kathedraal Sint Bavo

Een meesterwerk van gotische architectuur, met imposante gewelven, hoge torens en prachtige glas-in-loodramen. We hebben het natuurlijk over de Kathedraal Sint Bavo, ook bekend als de Grote Kerk van Haarlem. De kathedraal is gewijd aan Sint Bavo, de beschermheilige van Haarlem, en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 14e eeuw.

Tijdens een vaartocht door Haarlem kun je langs de Kathedraal Sint Bavo varen, aangezien deze zich bevindt aan de Grote Markt, een belangrijk punt in de stad. Vanaf het water heb je een prachtig uitzicht op de imposante gevel en de torenspitsen van de kathedraal, waardoor je een indruk krijgt van zijn majestueuze aanwezigheid.

Sint Bavo Kathedraal langs de grachten

De Nieuwe Gracht

De Nieuwe Gracht is een pittoreske gracht in het historische centrum van Haarlem, Nederland. Het is een van de bekendste grachten van de stad en wordt omringd door prachtige historische gebouwen, woonhuizen en gezellige terrasjes.

De Nieuwe Gracht loopt dwars door het hart van Haarlem en vormt een belangrijke verbinding tussen de Bakenessergracht en de Leidsevaart.

Varen door de nieuwe gracht in Haarlem

Vaarroutes van Haarlem naar Amsterdam

Een prachtige tocht over de waterwegen, waarbij je onderweg geniet van het Nederlandse landschap en de charmante dorpen en steden. De meest gebruikelijke vaarroute van gemeente Haarlem naar Amsterdam volgt het Spaarne, een rivier die door Haarlem stroomt, en gaat verder via het Zijkanaal B in Noord-Holland. Over het algemeen duurt de vaartocht van Haarlem naar Amsterdam gemiddeld tussen de 4 en 6 uur.

Houd er echter rekening mee dat Bootuitjes.nl geen vaartochten aanbiedt van Haarlem naar Amsterdam.

Varen in Haarlem met arrangement

Creëer onvergetelijke herinneringen met vrienden, familie of geliefden tijdens deze bijzondere vaartochten in Haarlem. Bij bootuitjes.nl bieden we verschillende arrangementen. Op de Borrelboot geniet je van verfrissende drankjes, heerlijke hapjes en goed gezelschap, terwijl je langs de schilderachtige grachten vaart. Voor fijnproevers biedt de BBQ-boot een culinaire ervaring met smaakvol gegrild vlees, verse vis en smakelijke bijgerechten. De lunch- of brunchcruise is ideaal voor een ontspannen en smakelijke ervaring met een uitgebreid assortiment aan heerlijke gerechten. En de pizzaboot is een waar paradijs voor liefhebbers van Italiaanse smaken, waar je geniet van overheerlijke pizza’s.

Vergelijkbare artikelen