Boot Huren Amsterdam

Evenementen Haarlem

Haarlem bruist van de events. Het hele jaar door. Dancevalley, Dutchvalley, Haarlem Culinair, Bevrijdingsfestival of de Formule 1 in Zandvoort. In en om Haarlem valt een boel te beleven. We hebben een aantal bekende evenementen Haarlem die je echt niet mag overslaan op een rijtje gezet.

14 Evenementen in Haarlem

Of je nu een echte doorgewinterde foodie bent, een typische sportliefhebber of als je gewoon van een goed feestje houdt. Je hoeft je in ieder geval niet te vervelen in Haarlem. Ben jij alvast plannen aan het maken voor het komende jaar? Hier zijn 14 tips voor toffe events in en om Haarlem.

1. Kermis

Van midden april tot begin mei kan iedereen 2 weken lang zijn lol weer op op de bekende Haarlemse kermis die ieder jaar wordt gehouden op de Grote Markt en in de Zaanenstraat. Als jouw hart sneller gaat kloppen van attracties zoals het reuzenrad, de Booster, Copacabana, Power Wave, Snowjet, Jumpe, Tsunami of Magic Mouse mag je de kermis zeker niet missen. Dat kan ook bijna niet trouwens. Je ziet en hoort de kermis overal in de binnenstad. Met zoveel attracties belooft het ook dit jaar weer een spetterend feestje te worden.

Kermis in Haarlem

2. Koningsdag

Tijdens Koningsdag is het in heel Haarlem volop feesten en worden overal in de stad feestelijke evenementen georganiseerd. Tienduizenden feestgangers en toeristen overspoelen dan de stad en komen hier een feestje vieren ter ere van onze koning. Van dansen op de Dakkas en met een drankje in je hand genieten van het uitzicht, tot genieten van live-muziek in het Kenaupark tot door de straten dansen onder leiding van de bekende vinyl dj’s van de Zijlstraat.

Natuurlijk is ook Haarlem op Koningsdag 1 grote openlucht rommelmarkt en kun je op verschillende locaties je oude spullen kwijt op de vrijmarkt. Of natuurlijk zelf een pareltje scoren. En eigenlijk begint het feestje al de avond van tevoren, op Koningsnacht. Wist je dat er 1 plek is waar je de in oranje uitgedoste menigte echt goed kunt bewonderen? Vanaf een sloep in de grachten!

3. Bevrijdingspop

Bevrijdingsdag? Dat vier je natuurlijk in Haarlem! Elk jaar komen 130.000 mensen, jong en oud, uit Haarlem en verder weg, een dagje genieten van de vrijheid in het Haarlemmerhout waar bekende Nederlandse artiesten gratis komen optreden. Het bevrijdingsfestival in Haarlem is samen met de festivals van Amsterdam en Wageningen het grootste en oudste bevrijdingsfestival van Nederland.

4. Haarlem TAPT

Wie Haarlem zegt, zegt onder andere bier. Hier weten ze namelijk al jaren non-stop het lekkerste bier te brouwen. Geen wonder dus dat er ieder jaar een heel event aan gewijd is: Haarlem TAPT. Een festival voor bierliefhebbers waar de beste brouwerijen van de stad (waaronder bekende namen zoals Het Uiltje, Gebrouwen door Vrouwen, Jopen en Brouwerij ’t Ij), maar ook minder bekende brouwers aan het grote Haarlemse publiek komen laten zien wat ze in huis hebben. Op Haarlem TAPT kun je 2 dagen lang proosten, feesten, en nieuwe bieren ontdekken. Genieten dus! Wel eerst even van tevoren langs gaan bij 1 van de foodtrucks om een bodempje te leggen.

5. Haarlem Culinair

Ook in 2023 is het weer 4 dagen culinair genieten geblazen op de Grote Markt die van 3 tot en met 6 augustus helemaal in het teken staat van het jaarlijkse foodevent Haarlem Culinair. Hét festival voor Haarlemse foodlovers. Op de Grote Markt schotelen de deelnemende restaurants bezoekers de nodige gerechten plus bijpassende drankjes voor en kun je een voorproefje krijgen van het beste wat Haarlem op culinair gebied allemaal in de aanbieding heeft. Van cocktailbar tot fine-dining en van bistro tot Michelinster. Je proeft het allemaal tijdens dit unieke gastronomische hoogtepunt.

6. Kerst in Haarlem

In de wintermaanden is er volop te doen in de stad. De binnenstad wordt elk jaar weer getransformeerd tot 1 van de grootste en natuurlijk de gezelligste kerstmarkt van heel Nederland. Tijdens de kerstperiode zijn De Grote Markt, Botermarkt, Koningstraat, de kleine Houtstraat en andere winkelstraatjes van de binnenstad het sfeervolle decor van een gezellige kerstfair en worden er meer dan 350 kraampjes opgetuigd waar je terecht kunt voor glühwein, warme chocolademelk, kerstdecoratie en live-muziek.

Kerst in de winter in Haarlem

7. Dance Valley en Dutch Valley

Als het festival seizoen eenmaal in volle gang is is het weer tijd voor Dance Valley en Dutch Valley. Beide festivals keren op 13 en 14 augustus 2023 na 3 jaar van corona-ellende terug naar recreatiegebied Spaarnwoude om te laten zien hoe we in Nederland een feestje geven. De line-up bestaat zoals je gewend bent uit de beste artiesten van de wereld die het recreatiegebied 2 dagen langen omtoveren tot 1 grote buitendansvloer. Wil Mag je echt niet missen!

8. Haarlem Jazz & More

Op 17, 18, 19 en 20 augustus 2023 gaat het Haarlemse Jazz &More festival weer los. Met jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers en een indrukwekkende line-up is Haarlem Jazz hét festival om nieuwe muziek te ontdekken. Het hoofdpodium staat op de Grote Markt. Hier treden de meeste publiekstrekkers op. Daarnaast zijn er nog kleinere podia op de Oude Groenmarkt en het Klokhuisplein en in de Pletterij en de Bavokerk waar de echte muziekliefhebbers heen gaan voor hun portie soul en jazz. En het mooiste is, het hele festival is gratis toegankelijk.

9. Veerplas festival

10 juni 2023 is ’t weer zover. Dan vindt het Veerplas Festival plaats: een dag lang genieten van muziek, feest, lekker eten en andere gekkigheid. Op 6 podia kun je je vermaken met deep/techhouse, bekende hits uit de 80/90’s/00’s, guilty pleasures, classics, techno en disco, diverse foodtrucks en ander entertainment. En dat allemaal bij de Veerplas. De recreatieplas tussen Amsterdam en Haarlem waar menig Haarlemmer de warme zomerdagen doorbrengt, maar waar je 1 dag per jaar lekker los kunt gaan.

10. Haarlem Shopping night

Haarlem Shopping Night is een regelrecht shopfestijn waar iedereen die van shoppen houdt een heel weekend lang los kan gaan. Lokale ondernemers, dj’s, muzikanten en winkeliers rollen een rode loper uit langs de leukste winkels en evenementen van de stad. Ook de horeca doet mee dus je hoeft niet te verhongeren. Ben jij nou net op zoek naar iets speciaals of houd je gewoon van shoppen? Houd dan een plekje vrij in je agenda voor de Haarlem Shopping Night (die dus een heel weekend duurt).

11. Santa Run

Ook iedere winter op de agenda: De plaatselijke Santa Run. Een fun-run van ongeveer 3 km waarbij het de bedoeling is dat je je in kerstoutfit hijst en samen met 2000 andere santa’s een rondje rent door de mooie Haarlemse binnenstad. De Santa run begint en eindigt op de Grote Markt, en dat is handig, dan kun je daarna meteen door naar de kerstborrel voor een gezellige afterparty.

12. F1 Zandvoort

Voor racefans en F1 liefhebbers is Zandvoort 1 weekend the place to be als de Formule 1 er neer strijkt en de grote raceteams als RedBull, Ferrari en Mercedes naar Zandvoort komen. Met als hoogtepunt natuurlijk de Dutch Grand Prix waar Max Verstappen de concurrentie de afgelopen 2 edities een masterclass formule 1 racen heeft gegeven. De kaartverkoop voor 2023 is inmiddels in volle gang! En omdat hotels, campings en appartementen in Zandvoort al ruim van tevoren zijn volgeboekt is het geen gek idee om uit te wijken naar een andere stad, iets verderop. Haarlem bijvoorbeeld.

Formule 1 in Zandvoort RedBull

13. Bloemencorso

De Bloemencorso Haarlem is een jaarlijkse bloemenparade. Het is zelfs één van de oudste en beroemdste bloemenparades ter wereld, die helemaal teruggaat tot het begin van de 20e eeuw. De parade bestaat uit praalwagens die zijn versierd met kleurrijke bloemen, evenals live muziek en andere optredens. De parade vindt meestal plaats in het voorjaar en trekt duizenden bezoekers uit de hele wereld.

14. Proefpark Haarlem

Aan het eind van de zomer komen er meer dan 30 foodtrucks naar het KenauPark om bezoekers kennis te laten maken met het beste street-, soul- en comfortfood dat je in Nederland kunt krijgen. Spaans, Australisch, Aziatisch, glutenvrij, koolhydraatarm, veganistisch, oerhollands, biologisch of juist lekker vet en een tikkeltje ongezond: You name it en je kunt het hier eten tijdens dit foodfestijn in het misschien wel mooiste park van heel Haarlem.

Vergelijkbare artikelen