Amsterdamse Grachten

De Amsterdamse Grachten

De Amsterdamse grachten zijn iconisch voor onze hoofdstad. Van toeristen tot Amsterdammers, iedereen houdt van dit uniek stukje cultureel erfgoed. Veel mensen huren dan ook graag een boot om Amsterdam vanaf het water te ontdekken.

Het is namelijk vanaf hier dat je de gevels pas echt in hun volle glorie kunt zien, zonder dat je hoeft mee te deinen in de mensenmassa die door de binnenstad lopen. Kortom, varen in Amsterdam is leuk! Wanneer je meer weet over de grachten is het nog leuker, daarom vertellen we je in dit blog graag meer over de Amsterdamse waterwegen.

De historie van de Amsterdamse grachten

Onze hoofdstad staat wereldwijd bekend om zijn grachten, ze staan sinds 2010 zelfs op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De Amsterdamse grachten spelen een grote rol in de rijke historie van de stad. Tijdens de Gouden Eeuw (1600 – 1700) werden de grachten aangelegd om het in- en uitvoeren van goederen te vergemakkelijken.

Dit is direct waar de gebouwen rondom de grachten hun karakteristieke uiterlijk aan te danken hebben. Nu zijn het historische kantoorpanden, appartementen en winkelpanden, maar toentertijd werden deze gebouwen vooral gebruikt als pakhuizen. De haken die nu worden gebruikt om Amsterdammers te verhuizen, werden toen gebruikt om de spullen in en uit het warenhuis te takelen.

De dagen van koopvaardij zijn al even voorbij, maar de grachten spelen nog altijd een zeer belangrijke rol in de identiteit van de stad. Zo zijn ze een van de grote toeristische trekpleisters en ook Amsterdammers zelf genieten van verschillende evenementen op en om de grachten.

De verschillende grachten in Amsterdam

De Amsterdamse grachtengordel lopen door de verschillende stadsdelen. De bekendste grachten behoren toe aan de grachtengordel met als hoofdgrachten de Singel, Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht. Na de grachtengordel is De Amstel zelf een van de bekendste waterwegen van de stad. Het is de thuishaven van onder andere het Amstelhotel en Koninklijk Theater Carré.

De burgwallen staan bekend vanwege hun historische karakter en de Rossebuurt die aan de Oude Zijde gevestigd is. Er is ook een zogenoemde “nieuwe zijde” maar daarvan is de Singel de enige niet gedempte gracht. De vier andere Amsterdamse grachten die ooit deel waren van de Burgwallen waren de Martelaarsgracht, Nieuwezijds Voorburgwal, Nieuwezijds Achterburgwal en ’t Spui. Verder zijn er nog de grachten in de levendige Jordaan, de Westelijke en Oostelijke Eilanden en de Lastage die alle grachten aan de oostkant van de Burgwallen beslaat.

Feest op de Amsterdamse grachten

Naast een rijke historie spelen de Amsterdamse grachten ook nu nog altijd een grote rol in de identiteit van de stad. Meerdere malen per jaar zijn de grachten het toneel voor verschillende festiviteiten.

Zo wordt de stad jaarlijks creatief verlicht tijdens het Amsterdam Light Festival, liggen de Amsterdamse grachten vol feestvierders op Koningsdag, kleuren de grachten alle kleuren van de regenboog voor Amsterdam Pride, komt iedereen samen om naar het Prinsengrachtconcert te luisteren en is er ook het jaarlijkse Grachtenfestival om dit bijzondere stukje van de Amsterdamse stad extra in het zonnetje te zetten.

Amsterdamse Grachten snachts

Verborgen parels aan de Amsterdamse grachten

Er zijn een aantal bezienswaardigheden in de stad die duidelijk te spotten zijn vanaf de Amsterdamse Grachten. Denk aan bijvoorbeeld de Oude Kerk, Hotel L’Europe, het Amstelhotel, Artis, NEMO en het Tropenmuseum.

Maar er is nog veel meer te zien. Zo zijn er verschillende terrassen en restaurants die je vanaf het water bedienen. Ook schuilen er in de panden aan de Amsterdamse grachten soms verborgen pareltjes.

Zo is er het Museum Ons’ Lieve Heer op Solder dat een kerk laat zien die nog stamt uit de tijd dat er geen Katholieke kerkdiensten gehouden mochten worden, wil je het binnen de kerk houden? Dan is er ook nog het Bijbels museum. Of wat dacht je van mode door de jaren heen met het Klederdrachtmuseum en het Tassenmuseum.

https://www.youtube.com/watch?v=bQqJCHI9EX8

Varen in Amsterdam

We hebben het gehad over de grachten zelf en dingen die je om de grachten heen kunt doen. Maar het allerleukste aan de Amsterdamse grachten is natuurlijk dat je erop kunt varen! Het maakt niet uit hoe vaak je de hoofdstad al bezocht hebt, vanaf het water is alles anders.

Wil jij de Amsterdamse grachten zelf van dichtbij ontdekken? Huur dan nu een boot of boek een speciaal arrangement via onze website. Van sloepen en salonboten met schipper tot compleet verzorgde arrangementen, wij kunnen je vaartocht extra speciaal maken. Of ga mee op een van de luxe rondvaarten in Amsterdam.

Blader door ons aanbod of neem contact met ons op om eventuele specifieke wensen te bespreken, wij helpen je graag verder! Amsterdam heeft verschillende leuke vaarroutes.

Belangrijk! Wil jij een route varen die ook over het IJ,  de Kostverlorenvaart of de Nieuwe Herengracht gaat? Laat ons dit dan weten, niet alle boten mogen deze routes bevaren.

Lees ons blog bericht als je meer wilt weten over varen in Amserdam

Varen op de Amsterdamse Grachten met boot