Architectuurroute Amsterdam

Architectuur route Amsterdam

Deze Architectuur route brengt je langs 23 bouwkundige hoogtepunten in Amsterdam. De route leidt je langs frisse en moderne architectuur van staal, beton, aluminium en glas. Het IJ waaromheen de panden staan met het mooiste uitzicht over de rivier, de meest vreemde vormen, de meest bijzondere hotels en de meest bijzondere tuinen. In met oude of verbouwde industriële plekken of objecten maakt dit de ideale route voor architectuur liefhebbers.

Nog geen boot geregeld? We kunnen onze bbq boot van harte aanbevelen voor deze route. Je geniet dan van een volledig verzorgde barbecue en onbeperkt bier wijn en fris terwijl je langs de architectuur van Amsterdam vaart. Liever een ander bootuitje, bekijk ons uitgebreide aanbod aan boot uitjes of huur een losse sloep. Dan gaan we nu beginnen aan de route!

Meer weten over Amsterdam? Lees onze blogs over de Grachten en Varen in Amsterdam.

De architectuur van het mooie uitzicht 

De eerste stop: het IJplein van Rem Koolhaas. De bewoners van dit plein hebben een bijzonder uitzicht over het water, omdat Koolhaas de woonblokken scheef heeft gezet ten opzichte van het IJ en brede stroken groen heeft toegevoegd. Een van de herkenningspunten is het typische jaren 80 wit roze stucwerk.

De multifunctionele A’DAM toren

A'DAM toren
PHOTO BY FRANS RUITER ON UNSPLASH

Onze volgende stop is de door Arthur Staal ontworpen A’DAM toren. Door de overhoekse plaatsing en de kroon bovenop, heeft het gebouw van 100 meter een gewaagde sfeer. En dat mag ook wel voor deze A’DAM (Amsterdam Dance and Music) toren met functie als kantoorruimte, hotel, café, restaurant op 70 meter hoog en observatietoren.

Ons oog op het EYE

Eye Amsterdam
PHOTO BY FRANS RUITER ON UNSPLASH

We komen aan bij een gebouw waar het oog meteen op valt: het EYE filmmuseum. Het Weense architectenkoppel Delugan-Meissl heeft film en architectuur als inspiratiebron gebruikt. Zie je aspecten als vorm, licht en beweging terug? De meer dan duizend ton gebogen staal geeft het bouwwerk een futuristische sfeer.

De Draeck en het IJ

Deze voormalige scheepshal uit 1953 was de werkplaats voor de vervaardiging van De Groene Draeck, het jacht van Beatrix (vandaar de naam van het gebouw). Momenteel is het in gebruik door jonge bedrijven die genieten van het uitzicht over het IJ door middel van de prachtig grote raampartijen.

Van vervuild naar omgebouwd

De winnaars van een door de gemeente uitgereikte prijsvraag kregen het terrein 10 jaar toegewezen: De Ceuvel. Woonboten plus fundering zijn op het zwaar vervuilde terrein geplaatst dat is getransformeerd tot groene omgeving. Op de Ceuvel staat duurzaamheid hoog in het vaandel, te zien aan de bodemzuiverende planten, eigen opgewekte elektra en de innovatieve verwerking van afval.

Van Kraan tot luxe hotel

Amsterdam weet als innovatieve wereldstad als geen ander hoe ze om moet gaan met afgedankte objecten. Zo is ook Kraan 13, Rijksmonument van 50 meter hoog, door Sponge Architects omgebouwd tot een sensationeel hotel met maar drie kamers. Een nachtje slapen? Dat kost je wel rond de €600,-.

Het hotel van glas

Het Brooklyn Hotel bevindt zich wederom in een voormalige werf. Alvorens het gevelsysteem van 100% aluminium en de gigantische ramen op een staalconstructie zijn gemonteerd, is een van de shed-daken 30 meter opgetild.

Een staaltje bijzondere architectuur

Ontwerper Trude Hooykaas heeft tijdens een fietstocht de dok gered van de sloop. Ze heeft later een ontwikkelaar gevonden om een staaltje bijzondere architectuur neer te zetten. Letterlijk dan: bovenop het oorspronkelijke spoor is een lichte staalconstructie geplaatst die als het ware zweeft boven de oude dok.

Van TV station tot uitkijkpunt

Het leven van dit platform, nu restaurant, werkplek en publiekelijk uitkijkpunt, begon op de Noordzee, waarvandaan in 1964 TV Noordzee werd uitgezonden. Het verhuisde meer dan 40 jaar later naar het IJ, waar het werd verbouwd en er een verdieping bovenop werd gezet.

Studenten in containers

Containerhuis Amsterdam

Dit kleurrijke aanblik van containers in verschillende tinten zijn de tijdelijke huizen van 1100 studenten: Qubic. De woningen die zijn opgebouwd in twee of drie lagen, gekoppeld door een gang. Ze zullen uiteindelijk plaatsmaken voor de woonwijk Houthavens.

Een taart van 9 verdiepingen

IJ-dock

Het IJ-dock is het nieuwst aangelegde schiereiland en bestaat vooral uit hypermoderne architectuur. Zoals het gebouw in de vorm van een 9 verdiepingen hoge taartpunt. Een van de woningen van maar liefst 286 m2, verdeeld dus over 9 verdiepingen, is voor €885.000 verkocht.

Spraakmakende architectuur 

Het Architectuurcentrum van Amsterdam mag natuurlijk niet achterblijven met spraakmakende architectuur. Door de afwisseling van het stijve glas en buigzame aluminium heeft architect René van Zuuk een mooie tegenstelling gecreëerd.

De binnentuin in een buitenwijk

Het Funenpark, een bijzondere woonwijk met 16 woonblokken, zijn elk verschillend ontworpen. Op het voormalig industrieterrein heeft Frits van Dongen een intimiteit gecreëerd zoals die in de binnenstad voelbaar is. Binnen zijn ontwerp is ‘Hidden Delights’ het uitgangspunt in de stadstuin, uitgevoerd door verschillende architecten.

Een boom op het water

Kunstenaar Robert-Jasper Grootveld heeft met piepschuim de Drijvende Tuinen ontwikkeld. Door om het piepschuim een synthetische doek te wikkelen en het geheel in een net te knopen, ontstond er een basis waarop aarde gestort kon worden en voilà, een tuin in het water.

Een boom in huis

Dit straatje heeft 60 kavels met op no.120 een hele bijzondere. In de zwarte gevel met sleuven heeft Koen van Velsen een boom in een huis gebouwd, voor bergbeklimmer Bart Vos. Het straatje is tot stand gekomen toen Particulier Opdrachtgeverschap hoog in het vaandel stond en bewoners de vrijheid van zelfbouw hadden. Hoe zou jij jouw huis vormgeven?

Wat kruipt daar voorbij?

Pythonbrug Amsterdam

De Pythonbrug is een 90 meter lang architecturaal hoogstandje, ontworpen door Adriaan Geuze van architectenbureau West 8. Bij het benaderen van de brug lijkt er een grote rode slang langs te glijden. De stalen constructie is gecombineerd met beton en doet een klein beetje denken aan de achtbaan de Python uit de Efteling.

Vormen van ongemakkelijkheid 

Dit gebouw fungeert enkel als visueel herkenningspunt van de stad. UNStudio verwijst met de asymmetrische en ongemakkelijke vormen naar de functie van het gebouw waarin niet geleefd of gewerkt wordt, maar alleen een gebouw op zich is. In 1997 werd het pand met aluminium, stalen balken en beton afgeleverd.

Tetris van architecten

Het doel van Borneo-Sporenburg: zoveel mogelijk woningen op één hectare zonder een troosteloze wijk te creëren. De architecten van architectenbureau West8 hebben gekozen voor laagbouw, een vrolijke afwisseling van kleuren en elk huis steeds een andere façade. En hoe de architecten 110 woningen per hectare hebben kunnen combineren? Gewoon, ze als Tetris in elkaar schuiven.

Een Romeinse arena aan het water

Het KNSM-eiland werd in de jaren 90 herontwikkeld tot woonwijk. Architecten Jo Coenen, Bruno Albert, Hans Kohlhoff en Christian Rapp hebben ieder een stempel gedrukt op hun ontwerp. Het classisisme is echter een terugkerend thema, te zien aan oner andere de cirkelvormige plattegrond die doet denken aan een Romeinse arena.

Afwisseling in de buitenstad

De taak van Sjoer Soeters: op het Java-eiland 1.300 huizen ontwerpen met de binnenstad van Amsterdam als uitgangspunt. Verschillende materialen, vormen en hoogtes zorgen voor een binnenstedelijke indruk. Door het eiland in vijven te delen is een grachtengordel ontstaan, met grachtenpanden 2.0.

Relief op de brug 

Onze laatste stop: de Jan Schaeferbrug van VenhoevenCS, 285 meter lang. De brug heeft een bepaald relief: als voetganger begint je weg lager aan de kade, dan wanneer je fietser bent. Maar alle wegen komen samen in het midden, waar de brug een keer in de vijf jaar met een takel geopend wordt, voor de passerende Tall Ships van Sail.

We hopen dat we je hebben kunnen inspireren. Misschien wel om van dat oude afdankertje een aandenker te maken, of een geheel nieuwe te creëren. In ieder geval hebben we je een hoop van de grensverleggende en creatieve moderne architectuur van Amsterdam kunnen laten zien, die de stad naast al haar prachtige oude en stoffige architectuur, ook jong en levend maakt.

Tot zover ons overzicht van de leukste vaarroutes van Amsterdam. Heb je een tip over andere leuke vaarroutes in Amsterdam, dan horen we deze graag van je!