Plantage Route

Plantage Route Amsterdam: een heuse stadssafari

Amsterdam ontdekken op een andere manier? Dat kan! De Plantage Route leidt je door het groene gedeelte van de stad. Tijdens je stadssafari in je eigen boot passeer je bezienswaardigheden zoals NEMO, het scheepvaartmuseum, de Artis Zoo en het Tropenmuseum. Wie weet spot je hier en daar wel een zebra of olifant en waan je echt in de tropen. Kortom, de ideale combinatie tussen stad en natuur.

Nog geen boot geregeld? We kunnen onze bbq boot van harte aanbevelen voor deze route. Je geniet dan van een volledig verzorgde barbecue en onbeperkt bier wijn en fris terwijl geniet van deze echte stadssafari. Liever een ander bootuitje, bekijk ons uitgebreide aanbod aan boot uitjes en onze sloep huren pagina. 

Stadssafari

Ja, je leest het wel degelijk goed. De Plantage Route in Amsterdam geeft je de ervaring van een echte stadssafari. Je zou het niet meteen vermoeden, maar in de drukke stad leven meer wilde dieren dan je denkt. In de natuurgebieden in de stad vind je ganzenpopulaties, ijsvogels, ratten en zelfs vleermuizen. En gezien de vaarroute langs de Artis Zoo passeert, maak je kans op het spotten van een giraf of olifant.

Groenleven

Naast de kans op het spotten van wilde dieren, vaar je uiteraard ook langs het prachtige groenleven van Amsterdam. Hoofdsteden kunnen soms best druk overkomen waardoor even ontsnappen in de groene gebieden van de stad via de grachten als ontspannend wordt ervaren.

Nemo Amsterdam

Nemo

Het Nemo Science Museum is een van de bezienswaardigheden waar je vaart tijdens de route. Dit wetenschap en technologiemuseum is een interactieve manier waar bezoekers via experimentele opstellingen zelf bepaalde natuurverschijnselen kan onderzoeken. Het gebouw zelf is makkelijk te herkennen door zijn unieke vorm.

Scheepvaartmuseum

Scheepvaartmuseum

Wat verder op de route vind je het Scheepvaartmuseum, die de grootste maritieme verzameling bevat. Het museum is vooral gericht op de rijke maritieme geschiedenis van Nederland en telt scheepsmodellen, wapens, wereldkaarten en schilderijen waarop de grootste historische zeeslagen te zien zijn.

Brouwerij 't IJ

Stadsbrouwerij het IJ

Wie dorst heeft gekregen van het varen zal blij zijn met de volgende tussenstop. Brouwerij ’t IJ richt zich vooral op speciaalbieren die op twee plaatsen in de stad zijn gebrouwen. Zo worden de tapbieren gebrouwen aan de Funenkade, terwijl de flesbieren worden gebrouwen aan het Zeeburgerpad. Je leert niet alleen over bekende bieren zoals Zatte, Natte, Ijwit of Colombus , maar je kunt ze ook proeven!

Tropenmuseum
Photo by Liam McGarry on Unsplash

Tropenmuseum

Na terug gehydrateerd te zijn, trek je verder naar warmere streken. Het Tropenmuseum meer bepaald. Dit museum bevat een grote verzameling aan volkenkundige artefacten uit de tropische gebieden. De nadruk ligt vooral om voormalige Nederlandse gebieden over zee. Het leert de bezoekers over de culturele diversiteit die op onze wereld aanwezig is. Hoe er in andere culturen wordt gerouwd, gevierd, versierd, gebeden of zelfs gevochten.

Artis

Artis

De Artis Zoo is de oudste dierentuin van Nederlands waardoor het niet alleen heel wat wilde dieren heeft, maar ook een 27-tal monumentale gebouwen die dateren uit de negentiende eeuw. Met ruim 900 dierensoorten is Artis altijd een bezoek waard. De vaarroute loopt langs de achterkant van de zoo, waardoor je misschien enkele dieren kan spotten.

Hortus Amsterdam
Photo by Fons Heijnsbroek on Unsplash

Hortus

De Hortus Botanicus Amsterdam is een botanische tuin gelegen in de Plantagebuurt. De tuin bestaat uit zo’n vierduizend tropische en inheemse bomen en planten. Deze groene oase in het midden van de stad is een van de oudste botanische tuinen ter wereld. Ook in de tuin vind je de Oranjerie, een eeuwenoud rijksmonument dat tegenwoordig dienst doet als Hortus Café.

Zuiderkerk

Zuiderkerk

De in renaissancestijl uitgevoerde Zuiderkerk is uniek in Amsterdam. De zeventiende-eeuwse kerk werd immers gebouwd voor protestantse erediensten maar tegenwoordig wordt deze regelmatig verhuurd voor bijeenkomsten.

Oudeschans

Het laatste deel van de vaarroute passeert langs de OudeSchans, een brede gracht in het oostelijk deel van de binnenstad. Het zijn de kades die Oudeschans noemen.