Boot Huren Amsterdam

Wat te doen in Haarlem: de 11 leukste activiteiten

Haarlem is een stad in de provincie Noord-Holland, gelegen ten westen van Amsterdam. De stad staat bekend om haar geschiedenis en heeft een aantal interessante bezienswaardigheden te bieden. Zo is er het archeologisch museum waar bezoekers alles kunnen leren over de historie van Haarlem en de omgeving. Ook vinden er regelmatig live muziek optredens plaats in de stad, waardoor er altijd wel wat te doen is in Haarlem. Bovendien komen er veel toeristen naar Haarlem om te genieten van de sfeervolle stad en hebben we de 11 leukste activiteiten uitgelicht.

1. Musea in Haarlem

Er zijn verschillende musea in Haarlem die een bezoek waard zijn. Een van de bekendste museums in de stad is het Frans Hals Museum, dat gevestigd is in een prachtig gebouw uit de 17e eeuw en werk van de beroemde Haarlemse schilder Frans Hals tentoonstelt.

Andere interessante musea in Haarlem zijn het Teylers Museum, dat opgericht is in 1778 en het oudste museum van Nederland is, en het Historisch Museum Haarlem, dat de geschiedenis van de stad vanaf de middeleeuwen tot vandaag laat zien. Er zijn dus genoeg musea in Haarlem om uit te kiezen en een dagje te vermaken.

Het oudste museum: Teylers museum

Het Teylers Museum is het oudste museum van Nederland en werd opgericht in 1778 tijdens de Gouden Eeuw. Het museum bevindt zich in Haarlem en bevat een indrukwekkende collectie van kunst, wetenschap en historie.

Het museum is vernoemd naar Pieter Teyler van der Hulst, een rijke textielhandelaar en wetenschappelijk geïnteresseerde man die zijn vermogen gebruikte om het museum op te zetten. Het museum is een belangrijk cultureel erfgoed uit de Gouden Eeuw en biedt bezoekers de kans om te meer over Haarlem te ontdekken.

Frans hals museum bezoeken

Het Frans Hals Museum is een museum in Haarlem, Noord-Holland waar bezoekers kunnen genieten van prachtige monumenten en kunstwerken van de beroemde Nederlandse kunstschilder Frans Hals. Het museum is gevestigd in twee prachtige monumentale panden, waaronder het oude stadhuis waaronder Frans Hals zelf heeft gewoond en gewerkt. In het museum kunnen bezoekers kunstwerken bewonderen van Frans Hals, waaronder zijn beroemde schilderijen van de Haarlemse burgerij en de Man met de Baard. Het museum biedt ook een unieke kans om meer te leren over het leven en werk van deze belangrijke kunstschilder uit de Gouden Eeuw.

2. Rondvaart op het Spaarne

Rondvaren op het Spaarne is erg leuk om het prachtige hartje van Haarlem te ontdekken tijdens de zomerse dagen. Vanaf het water heb je een uniek uitzicht op de bezienswaardigheden van de stad, zoals de Sint-Bavokerk en het Teylers Museum. Tijdens de vaart kun je genieten van het prachtige uitzicht over het water. Het is zeker een aanrader om een boot te huren in Haarlem.

Wat te doen in Haarlem

Genieten van een maaltijd op het water

Varen met een bbq boot of een pizzaboot is een unieke manier om te genieten van het water en een lekkere maaltijd. De bbq boot biedt de mogelijkheid om tijdens het varen te grillen en te genieten van een barbecue op het water. De pizzaboot, daarentegen, biedt de mogelijkheid om te genieten van versgebakken pizza tijdens het varen. Beide opties zijn een leuke manier om met vrienden of familie een onvergetelijke dag op het water te beleven.

Vaar mee met Bootuitjes

Het rondvaren over het Spaarne met Bootuitjes is een ontspannen en leuke activiteit voor het hele gezin of vriendengroep. Je kunt genieten van het prachtig uitzicht op de stad en de omgeving vanaf het water op het Spaarne, terwijl u comfortabel zit in de boot. Het is zeker een aanrader om dit te doen tijdens een bezoek aan Haarlem.

3. Grote markt

De Grote Markt in Haarlem is het historische hart van de stad en een populaire bestemming voor bezoekers. Het is een gezellige en levendige plek, omgeven door prachtige monumentale gebouwen zoals de Sint-Bavokerk en het stadhuis. Op de Grote Markt vindt u talloze kraampjes met allerlei soorten producten, van verse bloemen en fruit tot leuke souvenirs. Er zijn ook diverse terrassen waar u kunt genieten van een hapje en een drankje.

Op de Grote Markt worden regelmatig evenementen georganiseerd, zoals markten, muziekoptredens en andere culturele activiteiten. Het is dus zeker de moeite waard om te bezoeken wanneer u in Haarlem bent. Er is altijd wel wat te doen en te zien op de Grote Markt en de grote markt is een leuke plek om even te wandelen en te genieten van de sfeer van de stad.

4. Middeleeuwse kerken

In de middeleeuwen was Haarlem een belangrijke stad in Nederland en er waren vele kerken te vinden in de stad. Deze kerken waren prachtige gebouwen met hoge torens en mooie gevels. Veel van deze kerken dateren uit de 14e en 15e eeuw en zijn nog steeds te bewonderen in Haarlem.

Sint Bavokerk

De Sint-Bavokerk is een kerkgebouw in Haarlem, Nederland. Het is gewijd aan Sint-Bavo, de patroonheilige van Haarlem. De kerk dateert uit de 13e eeuw en is een van de belangrijkste gotische kathedralen van Nederland. Het fungeert fungeert als de laatste rustplek van een aantal bekende Haarlemmers, waaronder Frans Hals en Willem bilderdijk. Beide beroemde meesters zowel Willem bilderdijk en Frans hals liggen begraven in de sint bavokerk.

Het is bekend om zijn prachtige interieur, met onder andere een mooi orgel en een fraai beschilderd plafond. Dit historische pand is een belangrijk cultureel erfgoed en wordt nog steeds gebruikt voor religieuze diensten en evenementen.

Jopenkerk

De Jopenkerk in Haarlem is een voormalige grote kerk die is omgebouwd tot een brouwerij en restaurant. De stadsbrouwerij is gevestigd in deze kerk en brouwt verschillende bieren volgens historische recepten.

De geschiedenis van de Jopenkerk is interessant en is daarom een populaire bestemming voor toeristen en lokale bewoners die van bier houden. Het unieke karakter van de kerk, gecombineerd met de brouwactiviteiten, maken het tot één van de leukere uitjes van Haarlem.

5. Binnenhofjes van Haarlem ontdekken

De binnenhofjes van Haarlem zijn een uniek kenmerk van de stad en stammen uit de middeleeuwen. De hofjes, ook wel binnenplaatsen genoemd, waren kleine, afgesloten buitenplaatsen die rondom een plein of binnenplaats lagen.

Deze hofjes werden vaak gebruikt als woonruimte voor ongetrouwde vrouwen of als achterplaats voor handelaren. Veel van de middeleeuwse hofjes zijn nog steeds te bezichtigen in Haarlem en bieden een unieke inkijk in het verleden van de stad.

Hofje Bakenesserkamer

Het Hofje Bakenesserkamer uit Haarlem is een oud middeleeuws hofje dat dateert uit de 16e eeuw. Het hofje was oorspronkelijk bedoeld als woonruimte voor arme gezinnen en werd gefinancierd door de rijke koopman Hendrick de Keyser.

Het hofje bestaat uit twee rijen huisjes rondom een kleine binnenplaats, en is omgeven door een hoge muur met een grote poort waardoor men naar binnen kan gaan. Tegenwoordig is het hofje een belangrijk historisch monument in Haarlem en wordt het nog steeds gebruikt als woonruimte voor mensen met een laag inkomen.

Haarlem Wat te doen Natuur

6. De Adriaan molen

De Adriaan Molen is een historisch molengebouw in Haarlem, Nederland. Het dateert uit de 17e eeuw en is vernoemd naar Adriaen Pauw, een rijke Amsterdamse koopman en stadsbestuurder die het gebouwd heeft. De molen is gebouwd in de stijl van de Hollandse scheermolen en is ontworpen om graan te malen voor de lokale bevolking.

Wat te doen in Haarlem Adriaan molen

In de loop der jaren heeft de Adriaan Molen verschillende functies gehad. Zo is het gebruikt als brandmolen, als houtzagerij en zelfs als woonhuis. Tegenwoordig is het een populaire toeristische attractie en is het open voor publiek om te bezoeken en te bekijken hoe een molen werkt. Er worden ook regelmatig rondleidingen gegeven en er is een klein museum dat gewijd is aan de historie van de molen en de rol die molens hebben gespeeld in de Nederlandse cultuur.

7. Haarlemmer kweektuin

Deze kweektuin is één van de leukste plekjes in Haarlem om te bezoeken tijdens een weekend weg. De tuin is een biologische zelfoogsttuin en biedt bezoekers de mogelijkheid om hun eigen groenten en fruit te oogsten. Daarnaast zijn er ook andere bezienswaardigheden te vinden in de tuin, zoals een kinderboerderij en verschillende moestuinen met allerlei soorten planten. Het is een unieke en rustgevende plek om te bezoeken en biedt de mogelijkheid om te ontspannen in de natuur terwijl je tegelijkertijd iets leert over biologische landbouw.

Naast de mogelijkheid om zelf groenten en fruit te oogsten, biedt de Haarlemmer Kweektuin ook verschillende activiteiten en workshops aan. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld deelnemen aan een rondleiding door de tuin of een workshop over biologische landbouw.

Ook zijn er regelmatig evenementen en markten in de tuin, waar bezoekers producten van de tuin kunnen proeven en kopen. Het is dus zeker een bezoek waard voor zowel lokale bewoners als toeristen die graag iets meer willen leren over biologische landbouw en de natuur in Haarlem.

8. Bezoek het historische centrum van Haarlem

Het centrum van Haarlem is een prachtige plek met een rijke geschiedenis om te bezoeken tijdens jouw weekend. De stad ligt op slechts 20 minuten met de trein vanaf Amsterdam Centraal Station en is dus gemakkelijk te bereiken voor een dagje of weekendje weg. In het historische centrum van Haarlem vindt u talloze bezienswaardigheden, zoals de Grote Kerk, het Teylers Museum en het Frans Hals Museum.

Er is veel te zien en te doen in het centrum, dus het is zeker de moeite waard om een bezoek te brengen. Je kunt bijvoorbeeld de mooie grachten bewonderen, langs de gezellige winkels en terrassen slenteren of een bezoek brengen aan een van de vele musea. Het centrum is een leuke plek om te ontdekken en te genieten van de rijke historie van de stad.

De zeven gouden straatjes

De zeven gouden straatjes zijn genoemd naar de zeven goudsmid winkels die er ooit waren gevestigd. De straatjes zijn gelegen in een historisch gebied en zijn omgeven door prachtige monumentale gebouwen en huizen.

Vandaag de dag zijn de Zeven Gouden Straatjes een populair winkelgebied, met allerlei kleine boetiekjes en winkels die unieke en handgemaakte producten verkopen. Er zijn ook veel leuke cafés en restaurantjes waar bezoekers kunnen genieten van een kopje koffie of een lekker hapje. De Zeven Gouden Straatjes zijn een must-see voor iedereen die Haarlem bezoekt.

9. Winkelen in de stad

Haarlem is een populaire bestemming voor winkelen en biedt alles wat je zoekt in de beste winkelstad. In het hartje Haarlem, in de binnenstad, vind je talloze fijne woonwinkels, van hippe conceptstores tot grote ketens en speciaalzaken. Er zijn ook veel leuke plekken om te lunchen of te drinken, van een gezellig restaurant tot uitstekende cafés.

Haarlem wordt vaak beschouwd als een van de beste winkelsteden van Nederland en biedt iets voor iedereen. Of je nu op zoek bent naar kleding, accessoires, cadeaus of andere producten, in Haarlem vind je het allemaal. Dus als u op zoek bent naar een leuke dag uit met winkelen en eten in het hartje van Haarlem, bent u hier aan het juiste adres.

10. Amsterdamse poort

De Amsterdamse Poort in Haarlem is een historisch bouwwerk en een van de oudste stadspoorten van Nederland. Het dateert uit de 14e eeuw en was oorspronkelijk onderdeel van de stadsmuur van Haarlem. De poort heeft twee torens en is gemaakt van baksteen en steen.

De Amsterdamse Poort is tegenwoordig een belangrijk cultureel erfgoed van Haarlem en is een populaire bestemming voor bezoekers. Het is een mooi voorbeeld van middeleeuwse architectuur. De poort is goed bewaard gebleven en is zeker een bezoek waard tijdens een bezoek aan Haarlem. De hoge toren van de poort is een opvallend en indrukwekkend element van het bouwwerk.

11. Natuurgebieden

Als je in Haarlem komt zijn er verschillende natuurgebieden in de buurt, zoals het Kennemerduinen Nationaal Park en het Westfriese Omringdijk Nationaal Park. Beide gebieden bieden de mogelijkheid om te genieten van de natuur en te wandelen, fietsen of paardrijden.

Haarlem Natuur

Ook zijn er diverse vogelreservaten te vinden in de omgeving, waar bezoekers de kans hebben om verschillende soorten vogels te spotten. De natuur rondom Haarlem biedt dus voldoende mogelijkheden om te genieten van de prachtige omgeving.

Vergelijkbare artikelen