Boot Huren Amsterdam

Haarlem

Welkom in Haarlem, een stad vol geschiedenis, bruisende economie, rijke cultuur en levendige evenementen! Gelegen in de provincie Noord-Holland, op steenworp afstand van de prachtige stranden van Zandvoort en de betoverende Bollenstreek. Met het ene historische pand na het andere, de culturele scene, de charmante grachten en monumenten en de gezellige sfeer, is dit een plek waar altijd iets te doen is.

Alles over Haarlem

Haarlem is een stad en gemeente met een rijke geschiedenis en diverse cultuur. De stad en gemeente zijn gelegen in de provincie Noord-Holland. De stad ligt aan de rivier het Spaarne en heeft een geweldige ligging ten opzichte van grote steden, zoals Amsterdam en Den Haag. Met het bruisende centrum, de vele bezienswaardigheden, leuke wijken, parken en levendige evenementen is Haarlem een zeer aantrekkelijke plaats in Nederland.

De geografie van Haarlem

Haarlem ligt in het westen van Nederland, in de provincie Noord-Holland. De plaats is omringd door diverse andere steden en dorpen. Denk daarbij aan plaatsen als Bloemendaal, Zandvoort en Spaarndam. De stad wordt doorkruist door rivier het Spaarne, die een onmisbare rol gespeeld heeft in de ontwikkeling van Haarlem. Haarlem is ook dicht bij de kust gelegen, waardoor je vanaf hier snel het strand bereikt. De geografie van Haarlem biedt een geweldige mix van stad, water en natuur.

De ligging van de stad

Haarlem ligt zo’n 20 kilometer ten westen van Amsterdam. De stad is ook gunstig gelegen ten opzichte van andere grote steden, zoals Den Haag, Rotterdam en Leiden. Door de centrale ligging is het vanaf meerdere delen van het land uitstekend bereikbaar. Je kunt Haarlem goed bereiken met de fiets, auto of het openbaar vervoer.

Ligging Haarlem kaart 768x513 1

De stadsindeling

De stad Haarlem is opgedeeld in verschillende wijken die ieder een eigen karakter hebben. Bekende wijken die een bezoekje waard zijn, zijn bijvoorbeeld de binnenstad, Schalkwijk, Noord, Oost en West. Het bruisende centrum staat voornamelijk bekend om zijn historische panden, winkels, restaurants, terrasjes en musea en is het hart van de stad.

Het Spaarne

Het Spaarne is een mooie rivier die door de stad stroomt. Deze rivier heeft een centrale rol gespeeld in de Haarlemse geschiedenis. Dat heeft te maken met het feit dat het destijds fungeerde als transportroute voor goederen en handelsschepen, waardoor Haarlem een belangrijke handelsstad werd. Het Spaarne is ook nu nog een populaire plaats voor recreatie en watersportactiviteiten. Langs de oevers van de rivier vind je schilderachtige grachtenpanden, leuke terrasjes en historische bruggen.

Boot huren in HaARLEM

Het centrum

Het centrum van Haarlem is het bruisende hart van de stad. De binnenstad voorziet jou van een groot en divers winkelaanbod, met voor ieder wat wils. Je vindt er talloze winkels, die variëren van kleine boetiekjes tot exclusieve winkels van grote merken. Haarlem wordt niet voor niets de beste winkelstad van Nederland genoemd.

De stad kent daarnaast veel culturele bezienswaardigheden waar je je kunt laten verrassen door oude en hedendaagse kunstenaars, zoals de Sint-Bavokerk, Frans Hals museum en Teylers museum.

Op de sfeervolle Grote markt, het centrale plein van de stad, vind je talloze leuke terrasjes, cafés en restaurants. Dit leuke plein is omringd door historische gebouwen. In Haarlem vind je de leukste plekjes voor jong en oud. In het centrum is dan ook altijd wel iets beleven!

De wijken

Haarlem telt talloze leuke wijken met ieder een eigen sfeer en karakter. Van de historische straten en hofjes in het oude centrum tot de moderne architectuur in de nieuwbouwwijken, de wijken zijn ontzettend divers. De wijken van Haarlem bieden genoeg mogelijkheden op het gebied van wonen, werken en recreatie. Of je nu zoekt naar een levendige wijk, bomvolle winkels en uitgaansgelegenheden of liever rondstruint in een rustige straat met groene parken in de omgeving, het kan hier allemaal.

Haarlem grachten

Parken en gebieden in Haarlem

Als je een echte natuurliefhebber bent, dan is Haarlem ook absoluut een bezoek waard. Haarlem kent een prachtige natuur, met diverse mooie parken en groene gebieden in de omgeving. Bekende parken zijn bijvoorbeeld Haarlemmerhout, de Bolwerken en het Kenaupark. Deze groene gebieden bieden jou de mogelijkheid om heerlijk te wandelen, fietsen of te recreëren.

Natuurgebieden Haarlem 2 768x432 1

Waarom is Haarlem de hoofdstad van de provincie Noord Holland?

Haarlem is de hoofdstad van Noord-Holland dankzij zijn historische en culturele betekenis én centrale ligging binnen de provincie. Oorspronkelijk was Haarlem een handelsstad en een bruisend centrum van kunst en cultuur tijdens de Gouden Eeuw. De combinatie van belangrijke handelsstad en uitstekende bereikbaarheid hebben ervoor gezorgd dat Haarlem als strategische locatie gekozen is als hoofdstad van Noord-Holland.

Hoe ver is Haarlem van Amsterdam?

Haarlem ligt op ongeveer 20 kilometer ten westen van de grote stad Amsterdam. Vanaf Amsterdam bereik je Haarlem eenvoudig met de trein, bus of auto. De reistijd varieert en is afhankelijk van welke vervoersmiddel je kiest en de drukte in het verkeer. Reis je met het openbaar vervoer? Van station tot station ben je dan vaak maar een korte tijd aan het reizen.

Is Haarlem groter dan Amsterdam?

Nee, Haarlem is niet groter dan Amsterdam. Qua oppervlakte en bevolking staat Amsterdam bekend als de grootste stad van ons land. Haarlem is wel een grote stad, maar in vergelijking met Amsterdam is het kleiner.

De demografie van Haarlem

De demografie van Haarlem is divers en dynamisch. In de plaats zijn zowel jongere als oudere generaties te vinden, waardoor er een mooie mix van leeftijdsgroepen te vinden is. Haarlem is gastvrij voor allerlei culturen, wat bijdraagt aan de culturele diversiteit van de stad. Hier komen mensen met verschillende achtergronden samen.

Hoeveel inwoners heeft Haarlem?

Haarlem telt ongeveer 160.000 inwoners. De bevolkingssamenstelling van de stad is divers, je vindt er mensen met verschillende culturen en nationaliteiten. De stad kent een mix van jonge en oudere inwoners.

De samenstelling van de inwoners van Haarlem

Een groot deel van de bevolking in Haarlem bestaat uit autochtone Nederlanders, maar het is ook een plaats die bekendstaat om het feit dat het veel internationale bewoners aantrekt. Je vindt er ook gemeenschappen van onder meer Surinamers, Antillianen, Turken, Marokkanen en mensen met een Indische of Molukse achtergrond.

Welke religies zijn er in Haarlem?

Er zijn diverse religieuze gemeenschappen in de stad vertegenwoordigd. Zo is het christendom sterk aanwezig en ook stromingen van katholieken en protestanten zijn goed vertegenwoordigd. Ook de moslimgemeenschap is in de stad terug te zien. Haarlem kenmerkt zich door het respecteren van diverse geloofs- en levensovertuigingen, zodat het bijdraagt aan de culturele diversiteit.

Religie Haarlem

Wat is de bijnaam van de inwoners?

Mensen die in Haarlem wonen worden over het algemeen vaak Haarlemmers genoemd. Deze informele bijnaam wordt gebruikt voor inwoners van de stad. Iemand die hier woont, wordt vaak aangesproken met het woord ‘Haarlemmer’.

Het dialect van de inwoners

In Haarlem wordt gesproken met het Noord-Hollands dialect. Dat dialect heeft veel overeenkomsten met het Amsterdamse dialect, aangezien deze steden dichtbij elkaar gelegen zijn. Het Haarlems dialect heeft eigen specifieke kenmerken en woordenschat, waarmee ze zich onderscheiden van andere Nederlandse dialecten.

De geschiedenis van Haarlem

Haarlem kent een rijke geschiedenis, die teruggaat tot de middeleeuwen. De stad is ontstaan rond de 10e eeuw en groeide in de jaren erna uit tot een belangrijke handelsstad. Tijdens de Gouden Eeuw groeide ook de Haarlemse economie snel. Niet alleen was het een centrum van kunst en wetenschap, ook vandaag is het nog een levendige stad met een gigantisch cultuuraanbod.

Het ontstaan van de stad Haarlem

Haarlem vindt zijn oorsprong in de middeleeuwen en begonnen als een nederzetting aan de oevers van de bekende rivier het Spaarne. Tijdens de Gouden Eeuw bereikt Haarlem zijn hoogtepunt als economisch en cultureel centrum. Gedurende de geschiedenis heeft de stad meerdere uitdagingen gekend, zoals een economische neergang, oorlogen en stadsbranden. Desondanks wist de stad altijd te herstellen.

Vandaag de dag is het een bloeiende stad met rijke historie. Er zijn nog zat kenmerken die je doen terugdenken aan de geschiedenis. Denk hierbij aan de middeleeuwste straten, historische gebouwen en grachten.

Aanleg van de grachten

Een van de dingen waar Haarlem bekend om staat, zijn de geweldige grachten. Deze grachten zijn ontwikkeld tot belangrijke waterwegen in de stad. Ze werden aangelegd om de stad te beschermen. Vandaag de dag dragen ze nog steeds bij aan de schoonheid en unieke charme van de stad.

Bevolkingsgroei door de jaren heen

Haarlem heeft in de loop der jaren een grote bevolkingsgroei doorgemaakt. Dankzij de bloeiende handel en textielindustrie groeide de stad enorm tijdens de middeleeuwen. Nog verder groeide de bevolking tijdens de Gouden Eeuw, toen de plaats een belangrijk centrum werd voor kunst en wetenschap. Inmiddels heeft de plaats meer dan 160.000 inwoners.

De geschiedenis van het verkeer in Haarlem

De verkeerssituatie heeft zich door de jaren heen ontwikkeld. Waar er vroeger voornamelijk gebruik werd gemaakt van het paard en koets, werden er in de 19e eeuw tramlijnen aangelegd. Tegenwoordig laten de openbaar vervoer verbindingen van de stad niets te wensen over. Je bereikt de plaats heel goed met het openbaar vervoer. Het treinstation biedt directe verbindingen naar andere grote steden van Nederland.

Ontwikkeling van de architectuur in Haarlem

In Haarlem zijn verschillende historische periodes en stijlen terug te zien. Denk daarbij aan Middeleeuwse bouwwerken, zoals het stadhuis, maar ook aan de typische Nederlandse gevels uit de Gouden Eeuw. Tegenwoordig vind je ook de moderne architectuur terug. Die kenmerkt zich door de vernieuwde gebouwen en hedendaagse designs.

Haarlem

Geschiedenis van de economie in Haarlem

De economie was op zijn hoogtepunt tijdens de Gouden Eeuw, toen de stad een groot centrum voor handel, kunst en textielproductie was. De jaren daarna verschoof de economie zich naar andere sectoren, zoals de dienstensector.

Gemeente Haarlem

In de omgeving van Haarlem zijn verschillende dorpen gelegen die deel uitmaken van de gemeente Haarlem. Ieder dorp heeft een eigen karakter en biedt een mooie mix van landelijkheid en de stad op korte afstand. Dorpen die in de omgeving liggen zijn bijvoorbeeld Spaarndam, Overveen, Bloemendaal, Santpoort, Haarlemmerliede en Spaarnwoude.

De politiek en het bestuur

De gemeenteraad is verantwoordelijk voor het lokale bestuur en het nemen van beslissingen over zaken die betrekking hebben op de gemeente. De raad bestaat uit 39 leden, die iedere vier jaar gekozen worden door de Haarlemmers. In de gemeente zijn meerdere politieke partijen actief. Denk daarbij aan GroenLinks, D66, PvdA, VVD en CDA.

Momenteel is de burgemeester Jos Wienen. Hij trad aan in 2016 en is lid van de VVD. Hij vertegenwoordigt de stad bij diverse gelegenheden en speelt een onmisbare rol in het handhaven van de openbare orde en veiligheid.

De cultuur van Haarlem

Haarlem, ook wel bekend als de bloemenstad, heeft een rijke culturele scene. Je treft er talloze bezienswaardigheden aan die de geschiedenis en charme van de stad weerspiegelen.

Bezienswaardigheden en historische panden

Haarlem kent een groot aanbod aan bezienswaardigheden en historische panden. Denk daarbij aan bijvoorbeeld de Grote Kerk (Sint-Bavokerk), die het stadsgezicht domineert. Ook het Frans Hals Museum is een echte trekpleister. Hier vind je schilderijen en kunstwerken van de beroemde Haarlemse schilder Frans Hals en van andere schilders van de Haarlemse school.

Oudste museum

Als je hier bent kan ook een bezoek aan het Teylers museum eigenlijk niet ontbreken als je gek bent op kunst en cultuur. Dit is het oudste museum van Nederland, die jou voorziet van een grote collectie op het gebied van kunst en wetenschap. Van schilderijen tot andere prachtige werken, je kijkt er je ogen uit.

De Grote Markt

De Grote Markt staat bekend als hét centrale plein van Haarlem. Het is een bruisend middelpunt van allerlei activiteiten. Het plein wordt omringd door historische gebouwen en de Grote Kerk is hier gevestigd. Op deze populaire ontmoetingsplaats geniet je van tal van gezellige horecagelegenheden. Van Franse sterrenchefs tot Hollandse meesters, je vindt het er allemaal. Er worden op de Grote Markt regelmatig evenementen en markten georganiseerd.

Grote Markt Haarlem 768x512 1

Kerken in Haarlem

De stad biedt een aantal mooie kerken die de religies van de stad weerspiegelen. Naast de Grote Kerk zijn bijvoorbeeld ook de Nieuwe Kerk en de katholieke kerk de Kathedrale Basiliek Sint Bavo hier gevestigd. De kerken in Haarlem kenmerken zich niet alleen door hun bijzondere architectuur, maar geven je ook een kijkje in de geloofsbeleving en spirituele aspecten van de stad.

Sint Bavo kerk Haarlem 768x699 1

De molens van Haarlem

Wat ook het bezichtigen waard is als je Haarlem bezoekt, zijn de iconische molens. Vroeger had de plaats maar liefst meer dan 50 molens, maar dat zijn er inmiddels wel een stuk minder. De bekendste molen is de Adriaan Molen, die op een mooie plek aan de rivier het Spaarne staat. Je hebt de mogelijkheid om deze te bezoeken, zodat je kunt genieten van een adembenemend uitzicht over de stad.

Bruggen over de grachten in Haarlem

De bruggen zijn ook al eeuwenlang een belangrijk begrip in Haarlem. Ze vormen niet alleen een functioneel onderdeel van het verkeer, maar spelen ook een belangrijke rol in het culturele en historische landschap. De schilderachtige bruggen hebben een charmante uitstraling die de stad kenmerken.

Brug Haarlem

Bekende museums in Haarlem

Het Frans Hals Museum en Teylers Museum zijn toch wel de bekendste musea die de stad heeft. Maar ook het Dolhuys museum is absoluut een bezoekje waard. Dit museum is gevestigd in een voormalig psychiatrisch ziekenhuis. Hier krijg je als cultuurliefhebber een kijkje in de geschiedenis en perceptie van geestelijke gezondheid.

Teylers Museum

Gouden straatjes

Ben je in Haarlem, dan is het ook een aanrader om de Gouden Straatjes te bezoeken. Deze charmante straatjes staan bekend om hun historische gebouwen, boetiekjes, cafés en terrassen. De bekendste zijn de Gierstraat, Zijlstraat en Kleine Houtstraat.

Deze unieke straatjes zijn niet alleen geliefd vanwege hun vele winkels en horecagelegenheden, maar ook vanwege de historische panden die ze omringen. Het is een must-visit voor iedereen die zich in de stad bevindt. Het is de ultieme gelegenheid om de rijke historie en charme van de plaats te ervaren.

Evenementen in Haarlem

In een levendige stad als Haarlem vind je een bruisend aanbod aan evenementen. Het hele jaar door heb je de kans om te genieten van diverse festivals, marken en andere culturele evenementen. Hieronder vind je enkele populaire evenementen die je kunt bezoeken.

Het bloemencorso

Duizenden bezoekers trekken ieder jaar in april naar Haarlem voor het bloemencorso. Dat is niet zonder reden, want dit evenement is een waar spektakel. Tijdens het bloemencorso zijn prachtige praalwagens versierd met bloemenparades, die dan door de stad trekken.

Haarlem bloemencorso 768x540 1

Bevrijdingspop

Tijdens bevrijdingsdag, op vijf mei, viert Haarlem feest met Bevrijdingspop. Dit is een gratis openluchtfestival in Haarlemmerhout. Tijdens dit evenement geniet je van livemuziek van allerlei bekende artiesten en vind je een breed scala aan activiteiten voor jong én oud.

Kermis in Haarlem

Enkele dagen in de zomer wordt de Grote Markt omgetoverd tot een kermis. In het hart van het centrum geniet je dan van allerlei attracties, lekker eten en een hoop sfeer.

Kermis Haarlem 768x576 1

Kerstmarkt

Tijdens de kerstperiode is er in Haarlem ook genoeg te zien en te beleven. Zo wordt er ieder jaar een kerstmarkt georganiseerd op De Grote Markt. Op deze prachtige kerstmarkt heb je de kans om kerstversieringen, lekkernijen, drankjes en ambachtelijke producten te scoren. Uiteraard bevind je jezelf dan helemaal in de kerstsfeer.

Evenementen op de Grote Markt

Qua evenementen kom je ook niets tekort in deze bruisende stad. Hieronder vind je een overzicht van leuke evenementen die een bezoek waard zijn.

Haarlem Jazz & More

De Grote Markt is een van de pleinen waar het allemaal gebeurt. Zo vind ook een van de meest geliefde muziekfestivals hier vaak plaats: Haarlem Jazz & More. Zoals de naam van het evenement al aangeeft, kun je tijdens dit evenement genieten van een groot aanbod aan jazzoptredens. Di gebeurt niet alleen op De Grote Markt, maar op meerdere locaties in de stad.

Haarlem culinair

Haarlem Culinair is een must-visit als je een liefhebber bent van lekker eten. Op dit culinaire festival geniet je van smakelijke gerechten en drankjes van diverse speciaalzaken en lokale resutanants. Een garantie voor smullen!

Stripdagen Haarlem

Het meerdaagse evenement Stripdagen Haarlem is de ideale plek om te zijn voor stripliefhebbers. Het evenement staat compleet in het teken van strips, met lezingen, signeersessies en tentoonstellingen.

Mars der Muzikanten

Haarlem ontdekken doe je als muziekliefhebber ook tijdens de Mars der Muzikanten. Dit muziekfestival trekt verschillende muziekgroepen aan, uit binnen-en buitenland. Zij maken een kleurrijke parade door de stad.

De economie van Haarlem

De Haarlemse economie is zeer divers. De stad staat bekend om zijn bloeiende zakelijke sector, met een gezonde mix van ondernemingen. Er zijn creatieve en culturele industrieën gevestigd, maar ook sectoren als technologie, gezondheidszorg en dienstverlening spelen een belangrijke rol in de economie van de stad.

Hoe ziet de economie van Haarlem eruit?

De stad biedt een goede omgeving voor ondernemerschap en innovatie. In Haarlem vind je verschillende bedrijvenparken en zakencentra, waar tal van bedrijven gevestigd zijn. De stad hecht veel waarde aan duurzaamheid en groene technologie.

Bedrijven in Haarlem

Er zijn allerlei soorten bedrijven gevestigd in de stad. De stad biedt ruimte voor startups, kleine en middelgrote bedrijven en grote bedrijven. Er zijn veel sectoren vertegenwoordigd in de stad. Denk aan bijvoorbeeld media, marketing, kunst, grafisch ontwerp, technologie, zorg, detailhandel en dienstverlening.

Bedrijven Haarlem 768x512 1

Inkomen in Haarlem

Het Haarlemse inkomen ligt over het algemeen hoger dan het landelijk gemiddelde. Dat komt door de grote diversiteit aan beroepen en de arbeidsmarkt die goed ontwikkeld is. Hierdoor kiezen ook steeds meer mensen uit omliggende steden, zoals Amsterdam en Den Haag, ervoor om te werken in Haarlem. Dat heeft de stad te danken aan de centrale ligging en goede bereikbaarheid.

Winkels en markten in Haarlem

Winkels en markten zijn onmisbaar voor de Haarlemse economie. Ben je in het centrum van Haarlem, dan vind je boetieks, speciaalzaken, kunstgaleries en speciaalzaken allemaal op steenworp afstand. Op De Grote Markt worden regelmatig markten georganiseerd, zoals de antiekmarkt en bloemenmarkt. Winkel rondom de Grote Markt of breng een bezoekje aan de straat Botermarkt om toffe items te scoren.

Het toerisme in Haarlem

De plaats trekt jaarlijkse veel bezoekers aan. Dat heeft alles te maken met de bijzondere geschiedenis. culturele evenementen, architectuur en schilderachtige grachten die de stad te bieden heeft. Als toerist geniet je hier van prachtige winkels, historische bezienswaardigheden, musea en sfeervolle eetgelegenheden.

Het verkeer en vervoer in en rondom Haarlem

Haarlem staat uitstekend in verbinding met andere steden en regio’s dankzij de centrale ligging en zeer goede bereikbaarheid. Hieronder vind je meer informatie over het verkeer en vervoer in en rondom deze bekende plaats.

Belangrijke snelwegen in en rondom Haarlem

Haarlem heeft een goede ligging ten opzichte van belangrijke snelwegen. Denk daarbij aan de A20, de snelweg die ten oosten ligt van Haarlem en de stad verbindt met steden als Amsterdam, Alkmaar en Amstelveen. Ook de A200 is goed bereikbaar. Die snelweg loopt ten noorden van Haarlem en verbindt de plaats met kustplaatsen als Zandvoort en Bloemendaal. Via de A200 ben je met de auto binnen no time bij de kust met mooie stranden.

Wegen die door Haarlem lopen

Niet alleen de snelwegen zijn belangrijk om van A naar B te reizen vanuit Haarlem, er zijn nog meer belangrijke wegen die door de stad zelf lopen en zorgen voor lokale en regionale verbindingen. Denk daarbij aan de N200, die van Amsterdam naar Zandvoort loopt en dwars door Haarlem gaat. Bovendien is de weg N205 belangrijk. Deze weg loopt van Haarlem naar luchthaven Schiphol en vormt een populaire route voor lokaal en internationaal verkeer.

Wegen en straten Haarlem

Spoorwegen in en door Haarlem

Het treinstation van Haarlem speelt een belangrijke rol in het spoornetwerk van Nederland. Het station biedt fantastische verbindingen met andere grote steden, waardoor reizen vanaf hier eenvoudig en snel is. Zo biedt het station goede verbindingen met onder andere steden als Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht.

Station en vervoer Haarlem

Bussen en andere vervoer in Haarlem

Niet alleen reizen met de trein, van en naar Haarlem, is een goede optie voor reizen. Ook het busnetwerk laat niets te wensen over. Er zijn verschillende buslijnen die jou door de stad reizen of naar andere omliggende steden of dorpen brengen.

Fietsen is ook een populaire vervoersvorm in deze plaats. Dankzij de fietsvriendelijke infrastructuur is de stad eenvoudig per fiets te verkennen.

Scheepsvaart in Haarlem

Dankzij de gunstige ligging aan rivier Het Spaarne, heb je de mogelijkheid om deel te nemen aan rondvaarten of boottochten over het Spaarne en de grachten. Vaar mee over de grachten of over de rivier om al het moois van de stad vanaf het water te ontdekken.

Haarlem bezoeken

Haarlem is een aantrekkelijke stad vol met historische bezienswaardigheden en levendige pleinen. Dat maakt het een ideale bestemming voor een dagje of weekendje weg. Er zijn genoeg toffe plekken voor een overnachting en je kunt hier dan ook zonder problemen meerdere dagen doorbrengen. Je zult je hier niet snel vervelen, want dankzij het grote winkel-, cultuur- en horeca-aanbod is hier altijd wel iets te beleven. Haarlem heeft alles in petto voor een onvergetelijk dagje of weekendje weg.

Vergelijkbare artikelen