Boot Huren Amsterdam

10 activiteiten tijdens de winter in Amsterdam

Het Amsterdamse Winterparadijs in de RAI biedt diverse winteractiviteiten, terwijl het Amsterdam Light Festival de stad verlicht met prachtige lichtsculpturen. Geniet van rondvaarten, schaatsen op het Museumplein en kerstmarkten, inclusief oliebollen op het Leidseplein. Een stadswandeling in de versierde stad en avondevenementen in Hortus Botanicus zijn aanraders. Sluit je dag af met kaasfondue. Houd rekening met koud en nat weer en boek op tijd.

1. Amsterdamse Winterparadijs

Het Amsterdamse Winterparadijs is een jaarlijks terugkerend winterevenement in Amsterdam dat gewoonlijk plaatsvindt gedurende de maanden december en januari. Dit evenement transformeert de RAI Amsterdam, een van de grootste evenementenlocaties in de stad, in een betoverende winterwereld voor jong en oud.

Tijdens het Amsterdamse Winterparadijs kun je genieten van verschillende winterse activiteiten, waaronder: ijsbanen, attracties, kerstmarkt, reuzenrad, live entertainment van bekende artiesten, familieactiviteiten, themafeesten en eetkraampjes.

Amsterdamse gracht in de winter

2. Amsterdam Light Festival

Het Amsterdam Light Festival is een jaarlijks evenement dat de stad Amsterdam tijdens de wintermaanden omtovert tot een spectaculaire lichtkunstgalerij. Het festival presenteert lichtkunstwerken langs de grachten, gemaakt door internationale kunstenaars, met verschillende routes om te verkennen, zowel te voet als per boot. Het biedt een unieke en magische manier om de stad te ervaren in de winter.

Amsterdam Light Festival

3. Winter Rondvaart

Tijdens de winter varen er vele salonboten over de grachten. De boten zijn afgesloten en verwarmd, voor de koude maanden. Je kunt een rondvaart maken als je met een kleine groep bent (-10 personen). Ben je met een grotere groep, dan kun je ook een eigen boot huren met schipper. Kies uit verschillende arrangementen, zoals de borrelboot of een BBQ.

Winterse gracht in Amsterdam

4. Schaatsbaan op Museumplein

Op het Museumplein in Amsterdam bevindt zich tijdens de winter een grote schaatsbaan. Deze schaatsbaan biedt bezoekers de mogelijkheid om te genieten van schaatsen met uitzicht op het iconische Rijksmuseum. Het is een populaire plek voor zowel lokale bewoners als toeristen om in de winterse sfeer te komen en plezier te hebben op het ijs. De schaatsbaan op Museumplein is vaak geopend vanaf eind november tot begin januari, en het is een van de meest geliefde winterattracties van Amsterdam.

Man kijkt naar schaatsers op het Museumplein in Amsterdam

5. Schaatsen over de Grachten

Schaatsen over de grachten van Amsterdam is een unieke ervaring die alleen mogelijk is wanneer de grachten gedurende een langere periode bevroren zijn. Om deze activiteit veilig te kunnen uitvoeren, moeten de grachten meestal minimaal 4 tot 7 dagen achtereenvolgend bevroren zijn met strenge vorst, waarbij de ijsdikte minimaal 15 tot 20 centimeter moet bedragen om de veiligheid te waarborgen. Wanneer deze zeldzame omstandigheden zich voordoen, kunnen bewoners en bezoekers van Amsterdam genieten van het schaatsen over de grachten.

Schaatsen over de grachten in Amsterdam

6. Bezoek de Kerstmarkt

De kerstmarkt in Amsterdam is een sfeervolle markt die meestal wordt gehouden van eind november tot en met de kerstdagen. Op de markt vind je kraampjes met kerstcadeaus, ambachtelijke producten en lokale lekkernijen. De markt is prachtig versierd met kerstverlichting en biedt entertainment in de vorm van optredens van koren, muzikanten en straatartiesten. Daarnaast kun je genieten van traditionele Nederlandse kerstgerechten en lekkernijen, zoals oliebollen en warme chocolademelk.

Kerstmarkt attractie

7. Oliebollen eten op het Leidseplein

Op het Leidseplein in Amsterdam kun je tijdens de winter traditionele Nederlandse lekkernijen proeven, zoals oliebollen. De oliebollen worden meestal geserveerd in de aanloop naar oud en nieuw, vooral in de periode tussen eind december en 31 december.

Oliebollen op een schaal

8. Stadswandeling maken

Een stadswandeling door Amsterdam in de winter is bijzonder sfeervol. De stad is minder druk bezocht, wat zorgt voor een rustige verkenning. Amsterdam is prachtig versierd met feestelijke verlichting en decoraties, wat een betoverende sfeer creëert. Gezellige cafés en restaurants nodigen je uit om warme dranken en lokale wintergerechten te proeven. Bovendien biedt de winter een uitgelezen kans om musea en kunstgalerijen te ontdekken, omdat ze vaak minder druk zijn.

9. Bezoek Hortus Botanicus

Tijdens de winter zijn de openingstijden langer, zodat je kunt genieten van Hortus by night. Een evenement in de botanische tuinen van Amsterdam. Je kunt genieten van avond rondwandelingen, glühwein en warme choco, sprookjes bij het kampvuur en thema rondleidingen. Leuk voor de kleintjes en volwassenen.

Mensen lopen bij Hortus Botanicus

10. Ga kaasfonduen

Sluit je dag af door te genieten van een heerlijke kaasfondue in een van de gezellige Amsterdamse restaurants. Kaasfondue is een populair gerecht tijdens de koude maanden. De kaas is verwarmd en je doopt er groente en brood in, voor een heerlijke smaak.

Brood wordt gedipt in een kaasfondue

Waar moet je rekening mee houden als je Amsterdam in de winter bezoekt?

Als je Amsterdam bezoekt tijdens de winter moet je jezelf goed aankleden, de winter kan heel koud worden en vaak regent het veel. Zorg dat je daarop voorbereid bent. Als je een activiteit gaat doen, boek dan op tijd. Hou er rekening mee dat je niet altijd kan schaatsen, daar moeten de condities ideaal voor zijn. Controleer ook altijd of het evenement dat jaar wel door gaat.

Kerstvakantie in Amsterdam

Veel van de bovenstaande activiteiten zijn ook te bezoeken tijdens de kerstvakantie. Voor de kinderen is een winter rondvaart en het winterparadijs ideaal. Maar je kunt ook een leuke stadwandeling maken en de dag afsluiten met een kaasfondue. Hou er rekening mee dat de stad extra druk is tijdens de kerstvakantie, boek je activiteiten op tijd.

Zomer in Amsterdam

Tijdens de zomer in Amsterdam bezoek je Artis, maak je een rondvaart op een sloep, feest je op Pride of geniet je op een van de stadsstranden. Er is dus zowel in de winter als de zomer genoeg te doen in Amsterdam.

Vergelijkbare artikelen