Boot Huren Amsterdam

Bezienswaardigheden Haarlem

Ben je op zoek naar de beste bezienswaardigheden in Haarlem? Dan ben je hier aan het juiste adres! Historische gebouwen, hippe rooftop bars en hedendaagse kunst: Haarlem heeft iets voor iedereen. Dus of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, architectuur of gewoon graag een nieuwe stad bekijkt, kom eens naar het mooie Haarlem! In dit artikel geven we je een lijst van 21 van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Haarlem. Zo word je volgende stedentrip plannen wel heel gemakkelijk!

21 bezienswaardigheden in Haarlem

Je moet echt je best doen om je te vervelen in Haarlem. Dat merk je snel genoeg als je hier naar toe komt. Van knusse winkelstraatjes tot verborgen pareltjes die je alleen vanaf het water kunt ontdekken. Haarlem heeft het. En als je het even zat bent, pak je de fiets en zet je koers richting de natuur. We tippen 21 bezienswaardigheden voor je volgende dagje of weekendje Haarlem.

1. Bekijk de molens van Haarlem

De prachtige oude molens van Haarlem domineren al eeuwenlang de skyline van de stad. En het mooie is: Ze draaien nog steeds. Dus voor wie van molens houdt, is het genieten geblazen in Haarlem. De molens in Haarlem hebben een belangrijke rol gespeeld in de ontstaansgeschiedenis en de welvaart van de stad. De eerste Haarlemse molens zijn gebouwd in de 14e eeuw en werden gebruikt om graan te malen en de snel groeiende stad te kunnen voorzien van voldoende voedsel. In de loop van de tijd zijn er steeds meer bijgekomen, en tegenwoordig zijn er nog steeds enkele molens te vinden in en rondom de stad. De meeste zijn nog in originele staat en worden zorgvuldig draaiende gehouden door enthousiaste vrijwilligers.

Eén van de meest bekende molens is De Adriaan, een oude stellingmolen die uitkijkt over het Spaarne en die dankzij de schilderachtige ligging één van de meest gefotografeerde hotspots van Haarlem is. Klim naar de top en bewonder zelf het prachtige uitzicht over het historische centrum en het Spaarne die aan je voeten liggen. Tip: Bekijk de Adriaan Molen vanaf het water, dan zie je pas echt goed wat we bedoelen met schilderachtige ligging.

2. Boek een privé boot

Maak je dagje Haarlem compleet met een vaartocht. Want ook al heb je bijna alle bezienswaardigheden in de stad van je lijstje gestreept, als je Haarlem niet een keertje vanaf het water hebt bekeken heb je de stad eigenlijk niet écht gezien. Vanaf het water ziet de eeuwenoude binnenstad er namelijk heel anders uit en zie je de stad opeens vanuit een ander perspectief. Je vaart langs gebouwen die je anders nooit op zouden zijn gevallen ziet veel meer details dan tijdens een stadswandeling.

Boek een privé boot en vaar onder leiding van een schipper langs rijksmonumenten, onder historische bruggen over de middeleeuwse grachten en langs kades die vroeger bruisten van de bedrijvigheid. Alsof je door een schilderij van één van de oude meesters vaart. Onderweg geniet je natuurlijk van de nodige hapjes en drankjes en ontbreekt het je aan niets.

Privé boot in Haarlem

3. Amsterdamse poort

De Amsterdamse Poort is één van de stadspoorten die de stad al sinds de veertiende eeuw tegen invallen van vijanden beschermt. Dat is tegenwoordig gelukkig niet meer nodig. Nu is de Amsterdamse Poort de laatste van de 12 stadspoorten die nog altijd fier overeind staat en de afgelopen 7 eeuwen probleemloos heeft doorstaan. Je kunt de Amsterdamse Poort zelf bezoeken en voelen hoe het moet zijn geweest om door de poort de middeleeuwse oude stad binnen te lopen.

4. Breng een bezoekje aan de Grote of Sint Bavokerk

De naam van de Grote of Sint Bavokerk komt van de heilige Sint Bavo, een edelman die leefde rond 600 na Christus en die niet bepaald vies was van een feestje of twee. Pas later besloot hij zijn leven te beteren en het klooster in te gaan. Na zijn dood werd hij heilig verklaard. In 1274 heeft hij de inwoners van Haarlem geholpen toen de stad werd aangevallen door te verschijnen in de wolken en de vijand weg te jagen. Sindsdien kan Sint Bavo niet meer stuk bij de Haarlemmers die hun grootste kerk naar hem vernoemden en van hem de beschermheilige van de stad maakten.

De Grote of Sint Bavokerk is een prachtige kerk in Haarlem en is een van de oudste en meest iconische gebouwen in de stad. De Grote of Sint Bavokerk is gebouwd in laatgotische stijl en is opmerkelijk rijk versierd met prachtige mozaïeken, kunstwerken en glas-in-loodramen. Binnenin de kerk is ook het beroemde Müller orgel te vinden, dat als een van de mooiste ter wereld wordt beschouwd. Niet missen dus als je Haarlem bezoekt.

5. Neem een kijkje op de binnenhofjes

De binnenstad van Haarlem kent een rijke geschiedenis. Overal waar je kijkt, word je herinnerd aan de enorme rijkdom van de Gouden Eeuw. Maar de binnenstad staat ook bekend vanwege de verschillende hofjes waar armen, zieken en weduwen gratis onderdak kregen. In totaal zijn het er 23. En ieder hofje heeft z’n eigen karakter. Het oudste hofje dateert zelfs uit 1395. Het zijn echte oases van rust in de volop bruisende binnenstad. Meestal zijn de hofjes open en kun je een kijkje nemen in de bloemrijke binnentuinen en de kleine woningen bewonderen met op de gevels vaak de prachtig versierde familiewapens van de rijke families die de stichters waren van deze hofjes.

6. Bekijk De Waag

De Waag is een historisch gebouw in Haarlem dat te vinden is op de Grote Markt. Het is gebouwd in de 16e eeuw en diende oorspronkelijk als weegschaal waar boeren en handelaars van buiten de stad hun producten konden wegen. Tegenwoordig is het gebouw een museum en biedt het bezoekers een kijkje in de geschiedenis van Haarlem. De Waag is een prachtig gebouw om te bekijken vanwege zijn unieke architectuur. Het is gebouwd in de Hollandse renaissance-stijl en rijkelijk voorzien van prachtige details zoals sierlijke beelden en gebeeldhouwde leeuwenkoppen.

7. Vaar door de Haarlemse grachten

Wist je dat de Haarlemse grachten ouder zijn dan die van Amsterdam? Al sinds de 12e eeuw is het hier een en al drukte op het water. Dat moet je natuurlijk een keer met je eigen ogen gezien hebben. Tijdens een middagje op de grachten bekijk je Haarlem pas echt goed en ontdek je welke schatten Haarlem tot nu toe allemaal voor je verborgen heeft gehouden. Van statige herenhuizen tot prachtige pakhuizen en andere bezienswaardigheden. Kom aan boord van een van onze comfortabele sloepen en zet koers door de grachten en vaar een van onze mooie routes door Historisch Haarlem terwijl je onderweg leert over de stad (we hebben een aantal leuke arrangementen voor je klaarstaan). Gezelligheid gegarandeerd!

Haarlemse gracht het Spaarne

8. Frans Hals museum

In Haarlem vind je een hoop verschillende musea en galerieën. Het Frans Hals Museum is misschien wel één van de bekendste. Dit prachtige museum is gewijd aan de beroemde schilder Frans Hals en biedt bezoekers de kans om zijn bekendste schilderijen te bewonderen en alles te weten komen over zijn leven en werk.

Frans Hals was een van de beroemde meesters uit de Gouden Eeuw. Hij werd geboren in 1582 in Antwerpen en groeide op in Haarlem, waar hij de meeste van zijn schilderijen maakte. Hij is beroemd geworden door zijn levendige en uitbundige schilderstijl, die anders was dan die van veel collega schilders uit die tijd. Hij schilderde vaak portretten van belangrijke figuren uit de stad, zoals burgemeesters en rijke kooplieden, maar ook groepsportretten van gewone mensen. Binnenin het museum kun je genieten van een indrukwekkende verzameling schilderijen van Frans Hals, maar het museum heeft ook werken van andere beroemde kunstenaars, zoals Rembrandt en Jan Steen in haar collectie. Daarnaast worden er veel expo’s en wisselende tentoonstellingen georganiseerd over de geschiedenis van Haarlem en de belangrijke rol die Haarlem heeft gespeeld in de Nederlandse kunstwereld. Dit museum bezoeken is een must voor kunstliefhebbers van alle leeftijden!

9. Teylers museum

Het Teylers Museum in Haarlem nodigt je uit om terug in de tijd te reizen voor een ontdekkingstocht door de wereld van kunst, wetenschap en de geschiedenis van Haarlem. Het oudste museum van Nederland, dat is gevestigd in een 18e-eeuws rijksmonument, heeft een veelzijdige collectie. Zo vind je er wetenschappelijke voorwerpen, fossielen en mineralen en een uitgebreide 18e en 19e eeuwse bibliotheek met zeldzame boeken en tijdschriften. Maar ook werk van bekende kunstenaars. En er is net een vleugel bijgebouwd aan het historische pand, het gerenoveerde woonhuis van Pieter Teylers zelf. De weldoener aan wie het museum zijn naam dankt.

10. De Jopenkerk

De Jopenkerk, vroeger een kerk, nu een restaurant en brouwerij waar bezoekers kunnen genieten van muziek, geschiedenis maar vooral van bier. In de brouwerij worden alleen bieren gemaakt volgens historische recepten uit de stad. Haarlem heeft namelijk een rijke bierhistorie. Of je nu houdt van een fruitig en zomers witbier, of dat je gaat voor een donker en robuust bockbier, of het liefst een frisbittere IPA wegdrinkt, in deze Haarlemse biertempel hebben ze vast een biertje op de tap dat dat je lekker gaat vinden. Als je Haarlem komt bezoeken en je bent fan van speciaalbier dan kun je bij de Jopenkerk terecht voor een unieke bierervaring in een prachtig gebouw. Zet ‘m hoog op je lijstje must-see bezienswaardigheden Haarlem.

De Jopenkerk in Haarlem

11. De koepelgevangenis

De Koepelgevangenis was ooit 1 van de 3 koepelgevangenissen in Nederland. Maar na een ingrijpende verbouwing is het getransformeerd tot een bruisende en indrukwekkende plek waar je een bioscoopje kunt pakken, kunt flexwerken in een oude cel en waar je uiteraard kunt genieten van toffe, nieuwe horecaconcepten.

12. Winkelen in de Gouden Straatjes van Haarlem

Op zoek naar iets leuks? Of gewoon even een middagje shoppen? Kan ook gewoon in Haarlem. Bijvoorbeeld in de Gouden Straatjes. 7 knusse straatjes die rond de Grote Markt liggen. Een walhalla voor shoppers die houden van winkeltjes die nét even anders zijn.

Hier geen grote ketens en standaard winkels, maar een uniek aanbod van kleine, charmante winkeltjes, gezellige boetiekjes en hippe conceptstores die je nergens anders in Nederland gaat vinden. De winkels zijn gevuld met allerlei unieke en handgemaakte producten, van mode, sieraden, delicatessen tot kunst, antiek en alles voor je interieur. Na het shoppen kun je lekker gaan zitten en ontspannen op één van de vele gezellige terrasjes. Het is dan ook niet voor niets dat Haarlem al 3 keer is uitgeroepen tot leukste winkelstad van Nederland.

13. Bezoek Museum Haarlem

Het Verwey Museum Haarlem is een museum waar de rijke en veelbewogen historie van Haarlem centraal staat. Hier komt 1000 jaar geschiedenis van de stad tot leven en ontmoet je bijzondere Haarlemmers uit het heden en verleden die belangrijk waren (en zijn) voor de stad.

Binnen in Museum Haarlem kun je talloze historische voorwerpen bekijken, zoals oude munten, wapens en schilderijen. Daarnaast zijn er ook levensechte reconstructies te zien van belangrijke momenten uit de geschiedenis van Haarlem, zoals de verovering van Haarlem door de Spanjaarden in 1573. Naast de permanente collectie organiseert Museum Haarlem ook regelmatig wisselende tentoonstellingen over verschillende onderwerpen. Zo kun je bijvoorbeeld kennismaken met de geschiedenis van de textielindustrie in Haarlem of de rol van Haarlem in de Gouden Eeuw.

14. Loop over De Grote Markt

De Grote Markt is het historische hart van Haarlem. Een indrukwekkend plein waar je de energie van de bruisende stad voelt stromen. Hier kunnen bezoekers de sfeer proeven en de vele bezienswaardigheden bewonderen. Maar ook rustig rondslenteren over de zaterdagmarkt, shoppen en genieten van de allerlekkerste horeca hotspots uit de stad. Ook vinden hier het hele jaar door allerlei events plaats zoals de jaarlijkse kermis, het populaire foodfestival Haarlem Culinair en het muziekfestival Haarlem Jazz & More.

15. Ontdek het station van Haarlem

Het spoor tussen Amsterdam en Haarlem was de eerste treinverbinding ooit in Nederland. Daarom hebben de architecten destijds flink uitgepakt en van het station in Haarlem één van de bijzonderste stations van Nederland gemaakt. Het Art-Nouveau gebouw zit vol met prachtige versierselen zoals glas-in-lood, bijzonder houtsnijwerk en historische tegeltableus die het bekijken waard zijn. Ook heeft het gebouw door de jaren flink wat verbouwingen en veranderingen doorstaan. Van historische trams, stoomtreinen tot intercities, het stationsgebouw heeft ze vanaf de opening in 1839 allemaal langs zien komen.

Fun fact: Je hebt (zonder dat je het wist) het station vast wel eens langs zien komen in een film of serie. Delen van films zoals New Kids Turbo, Zwartboek en Ocean’s Twelve zijn in Haarlem opgenomen. Ook voor de komende jaren staan er alweer filmopnames op de agenda.

16. Verken Haarlem op de fiets

Nederland is een fietsland. En we fietsen net zo makkelijk door de polders als dwars door de binnenstad. Dus net als eigenlijk alle andere Nederlandse steden is Haarlem een paradijs voor fietsliefhebbers. Hebben je je voeten wat rust nodig hebben van al het slenteren door de stad pak dan de fiets en trek erop uit voor een ontdekkingstocht door Haarlem en omgeving. Met een uitgebreid netwerk aan fietspaden en fietsroutes kun je letterlijk alle kanten op. Fiets langs een aantal bijzondere Haarlemse pareltjes uit de Haarlemse historie en doe een kort tochtje binnenstad of ga een hele middag op pad en fiets naar Zandvoort of trap helemaal door tot aan het Amsterdamse Bos.

17. Onderhandelen op de zaterdagmarkt in Haarlem

Pingelen, onderhandelen of afdingen. Hoe je het ook wilt noemen, als je bezoekje brengt aan de markt kan het handig zijn als je beschikt over de nodige onderhandelskills. Want ook al worden veel dingen duurder, praten over de prijs kan altijd. Zeker op de markt waar je altijd een goede deal kunt maken!

De zaterdagmarkt op de Grote Markt van Haarlem is al eens uitgeroepen tot leukste markt van Nederland. En hoe kan het ook anders, op deze uitgebreide zaterdagmarkt met kraampjes waar je zo’n beetje alles kunt krijgen, van oerhollandse stroopwafels tot de meest verse biologische ingrediënten, streekproducten en de lekkerste, lokale lekkernijen. Genieten gegarandeerd!

18. Ga naar theater Stadsschouwburg

Cultuur snuiven doe je in de stadsschouwburg, één van de oudste theaters van Nederland waar je kunt genieten van alles van klassieke opera’s, ballet tot toneel, cabaret, muziek en festivals. Van klein en intiem tot aan groots en uitbundig. Maar het is niet alleen het programma waarmee de Stadsschouwburg zich onderscheidt. Het gebouw zelf is ook zeer de moeite waard. Het is gebouwd in de 19e eeuw in de neoclassicistische stijl en heeft prachtige ornamenten en details. Kortom, een must-see op het lijstje van iedere cultuurliefhebber die naar Haarlem komt.

19. Bekijk de Koepel Kathedraal in Haarlem

De Koepel Kathedraal in Haarlem is een prachtig voorbeeld van neogotische architectuur in Nederland. Het is gebouwd in de 19e eeuw en is een van de belangrijkste religieuze gebouwen in de stad. De kathedraal is vernoemd naar de prachtige koepel die boven de kerk torent, die het gebouw een unieke en opvallende uitstraling geeft. Binnenin is de kathedraal opmerkelijk rijk versierd met mooie mozaïeken en prachtige glas-in-loodramen. Het is zeker een bezoek waard als je in Haarlem bent.

20. Een drankje doen in de Dakkas

Lunchen, dineren of een drankje doen op een unieke locatie? Ga het dak op in de Dakkas. Aan de rand van de binnenstad bovenop het dak van parkeergarage de Kamp is een uniek groen stadspaviljoen verschenen waar duurzaamheid centraal staat. Hier kun je na een middagje ronddwalen door de stad terecht voor een plantaardig culinair hoogstandje of een spontaan gezellig drankje. Neem plaats op het terras of in de kas zelf en geniet van een uitgebreide selectie bieren of alcoholvrije drankjes. Of neem een bakje koffie, zak even onderuit en geniet van misschien wel het mooiste uitzicht van de stad.

21. Ga naar de Kweektuin in Haarlem

Op een steenworp afstand van de binnenstad kun je lekker rondstruinen op het terrein van de voormalige stadskweektuin van de Gemeente Haarlem die is omgetoverd in een duurzaam paradijs. Hier kun je je makkelijk een middagje vermaken. Kleintjes kunnen urenlang spelen in de paddenpoel terwijl jij een yogales doet in een historisch rijksmonument, duurzame cadeautjes shopt, of je haar laat doen en een unieke knipsessie ondergaat. Daarna kun je lekker neerploffen voor een lunch of gezellige borrel in het Kweekcafe waar ook regelmatig exposities, workshops en andere evenementen worden georganiseerd. Als het maar duurzaam is.

Vergelijkbare artikelen