Boot Huren Amsterdam

Bezienswaardigheden Haarlem: de 21 beste

Een betoverende stad waar geschiedenis en schoonheid samenkomen en waar je verwelkomd wordt door een schat aan inspirerende bezienswaardigheden. Verken de iconische molens aan de oevers van het Spaarne, vaar over de glinsterende wateren van het Spaarne, bezoek de majestueuze Grote of Sint Bavokerk of dwaal door de schilderachtige binnenhofjes, waar je versteld zult staan van de verborgen charme en rustige sfeer.

Alles over de bezienswaardigheden in Haarlem

Ben je benieuwd naar de beste bezienswaardigheden in Haarlem? Van adembenemende historische gebouwen en verrassende musea tot de schilderachtige oevers van het Spaarne – Haarlem heeft het allemaal. Of je nu gefascineerd bent door de rijke geschiedenis, de prachtige architectuur wilt bewonderen of gewoon wilt genieten van een nieuwe stad, Haarlem is absoluut een bezoek waard. In dit artikel nemen we je mee op een ontdekkingsreis langs 21 van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Haarlem, zodat je je volgende stedentrip gemakkelijk kunt plannen.

1. Bekijk de molens van Haarlem

De prachtige oude molens van Haarlem domineren al eeuwenlang de skyline van de stad. En het mooie is: ze draaien nog steeds. Dus voor wie van molens houdt, is het genieten geblazen in Haarlem. De molens in Haarlem hebben een belangrijke rol gespeeld in de ontstaansgeschiedenis en de welvaart van de stad. De meeste zijn nog in originele staat en worden zorgvuldig draaiende gehouden door enthousiaste vrijwilligers.

Eén van de meest bekende molens is De Adriaan, een oude stellingmolen die uitkijkt over het Spaarne en die dankzij de schilderachtige ligging één van de meest gefotografeerde hotspots van Haarlem is. Klim naar de top en bewonder zelf het prachtige uitzicht over het historische centrum en het Spaarne die aan je voeten liggen.

Tip: Bekijk de Adriaan Molen vanaf het water. Dan zie je pas echt goed wat we bedoelen met schilderachtige ligging.

Molen de Adriaan in Haarlem

2. Huur een boot en bewonder de Haarlemse grachten

Wist je dat de Haarlemse grachten ouder zijn dan die van Amsterdam? Al sinds de 12e eeuw is het hier een en al drukte op het water. Dat moet je natuurlijk een keer met je eigen ogen gezien hebben. Tijdens een middagje op de grachten bekijk je Haarlem pas echt goed en ontdek je welke schatten Haarlem tot nu toe allemaal voor je verborgen heeft gehouden. Van statige herenhuizen tot prachtige pakhuizen en andere bezienswaardigheden. Kom aan boord van een van onze comfortabele sloepen, zet koers door de grachten en vaar één van onze mooie routes door het historische Haarlem terwijl je onderweg leert over de stad (we hebben een aantal leuke arrangementen voor je klaarstaan). Gezelligheid gegarandeerd!

Privé boot in Haarlem

3. Amsterdamse poort

De Amsterdamse Poort is één van de stadspoorten die de stad al sinds de veertiende eeuw tegen invallen van vijanden beschermt. Dat is tegenwoordig gelukkig niet meer nodig. Nu is de Amsterdamse Poort de laatste van de 12 stadspoorten die na 7 eeuwen nog altijd fier overeind staat. Je kunt de Poort zelf bezoeken en voelen hoe het is geweest om door de poort de middeleeuwse oude stad binnen te lopen.

Om de Amsterdamse Poort optimaal te ervaren, kun je het beste te voet of met de fiets gaan. De poort is gelegen aan de rand van het historische stadscentrum, en je kunt er gemakkelijk naartoe wandelen of fietsen.

De Amsterdamse Poort in Haarlem

4. Breng een bezoekje aan de Grote of Sint Bavokerk

De Grote of Sint Bavokerk is een prachtige kerk, gelegen aan de Grote Markt in Haarlem en is een van de oudste en meest iconische gebouwen in de stad. De Grote of Sint Bavokerk is gebouwd in laatgotische stijl en is opmerkelijk rijk versierd met prachtige mozaïeken, kunstwerken en glas-in-loodramen. Hij is niet te missen, want deze prachtige middeleeuwse kruisbasiliek torent hoog uit boven de gebouwen rondom het plein. Binnenin de kerk is ook het beroemde Müller orgel te vinden, dat als een van de mooiste ter wereld wordt beschouwd.

De naam van de Grote of Sint Bavokerk komt van de heilige Sint Bavo: een edelman die leefde rond 600 na Christus. Na zijn dood werd hij heilig verklaard. In 1274 heeft hij de inwoners van Haarlem geholpen toen de stad werd aangevallen. Dit deed hij door te verschijnen in de wolken en de vijand weg te jagen. Sindsdien kan Sint Bavo niet meer stuk bij de Haarlemmers die hun grootste kerk naar hem vernoemden en van hem de beschermheilige van de stad maakten.

De Grote of St. Bavokerk in Haarlem vanaf de Grote Markt

5. Neem een kijkje op de binnenhofjes

De binnenstad van Haarlem kent een rijke geschiedenis. Overal waar je kijkt, word je herinnerd aan de enorme rijkdom van de Gouden Eeuw. Maar de binnenstad staat ook bekend vanwege de verschillende hofjes waar armen, zieken en weduwen gratis onderdak kregen. In totaal zijn het er 23. En ieder hofje heeft z’n eigen karakter. Het oudste hofje dateert zelfs uit 1395. Het zijn echte oases van rust in de volop bruisende binnenstad. Meestal zijn de hofjes open en kun je een kijkje nemen in de bloemrijke binnentuinen en de kleine woningen bewonderen met op de gevels vaak de prachtig versierde familiewapens van de rijke families die de stichters waren van deze hofjes.

6. Bekijk De Waag

De Waag is een historisch gebouw in Haarlem dat te vinden is op de Grote Markt. Het is gebouwd in de 16e eeuw en diende oorspronkelijk als weegschaal waar boeren en handelaars van buiten de stad hun producten konden wegen. Tegenwoordig is het gebouw een museum en biedt het bezoekers een kijkje in de geschiedenis van Haarlem. De Waag is een prachtig gebouw om te bekijken vanwege zijn unieke architectuur. Het is gebouwd in de Hollandse renaissance-stijl en rijkelijk voorzien van prachtige details zoals sierlijke beelden en gebeeldhouwde leeuwenkoppen.

De Waag Haarlem vanaf het water

7. Vaar over het Spaarne

Als je Haarlem niet een keertje vanaf het water hebt bekeken heb je de stad eigenlijk niet écht gezien. Vanaf het water ziet de eeuwenoude binnenstad er heel anders uit en zie je de stad vanuit een ander perspectief. Je vaart langs gebouwen die je anders nooit op zouden zijn gevallen en ziet veel meer details dan tijdens een stadswandeling.

Boek een privéboot en vaar met een schipper langs rijksmonumenten, onder historische bruggen, over de middeleeuwse grachten en langs kades die vroeger bruisten van de bedrijvigheid. Alsof je door een schilderij van één van de oude meesters vaart. Onderweg geniet je natuurlijk van de nodige hapjes en drankjes. Het ontbreekt je aan niets tijdens een rondvaart over rivier Spaarne.

Haarlemse gracht het Spaarne

8. Frans Hals museum

In Haarlem vind je een hoop verschillende musea en galerieën. Het Frans Hals Museum is misschien wel één van de bekendste. Dit prachtige museum is gewijd aan de beroemde schilder Frans Hals en biedt bezoekers de kans om zijn bekendste schilderijen te bewonderen en alles te weten komen over zijn leven en werk.

Frans Hals was een van de beroemde meesters uit de Gouden Eeuw. Hij is beroemd door zijn levendige en uitbundige schilderstijl, die anders was dan die van veel collega-schilders uit die tijd. Hij schilderde vaak portretten van belangrijke figuren uit de stad (zoals burgemeesters en rijke kooplieden), maar hij maakte ook groepsportretten van gewone mensen.

Binnenin het museum kun je genieten van een indrukwekkende verzameling schilderijen van Frans Hals. Daarnaast heeft het museum ook hedendaagse kunst en werken van andere Hollandse meesters, zoals Rembrandt en Jan Steen in haar collectie. Daarnaast worden er veel expo’s en wisselende tentoonstellingen georganiseerd over de geschiedenis van Haarlem en de belangrijke rol die Haarlem heeft gespeeld in de Nederlandse kunstwereld. Dit museum bezoeken is een must voor kunstliefhebbers van alle leeftijden!

Het Frans Hals Museum Haarlem

9. Teylers museum

Het Teylers Museum in Haarlem nodigt je uit om op ontdekkingstocht te gaan door de wereld van kunst, wetenschap en de geschiedenis van Haarlem. Het oudste museum van Nederland, dat is gevestigd in een 18e-eeuws rijksmonument, heeft een veelzijdige collectie. Zo vind je er wetenschappelijke voorwerpen, fossielen en mineralen én werk van bekende kunstenaars. Daarnaast is er een uitgebreide 18e en 19e eeuwse bibliotheek met zeldzame boeken en tijdschriften. Ook is er net een vleugel bijgebouwd aan het historische pand: het gerenoveerde woonhuis van Pieter Teylers zelf. De weldoener aan wie het oudste museum van Haarlem zijn naam dankt.

Teylers Museum van voren

10. De Jopenkerk

De Jopenkerk, vroeger een kerk, nu een restaurant en brouwerij waar bezoekers kunnen genieten van muziek, geschiedenis maar vooral van bier. In de brouwerij worden alleen bieren gemaakt volgens historische recepten uit de stad. Haarlem heeft namelijk een rijke bierhistorie. Of je nu houdt van een fruitig en zomers witbier, donker en robuust bockbier, of een frisbittere IPA: in deze Haarlemse biertempel hebben ze vast een biertje op de tap dat dat je lekker gaat vinden.

Als je Haarlem binnenkort komt bezoeken en fan bent van speciaalbier, dan kun je bij de Jopenkerk terecht voor een unieke bierervaring in een prachtig gebouw. Zet ‘m hoog op je lijstje must-see bezienswaardigheden Haarlem.

De Jopenkerk in Haarlem

11. De koepelgevangenis

De Koepelgevangenis was ooit één van de drie koepelgevangenissen in Nederland. Na een ingrijpende verbouwing is het getransformeerd tot een bruisende en indrukwekkende plek waar je een film kunt pakken in de bioscoop, kunt flexwerken in een oude cel en waar je kunt genieten van toffe, nieuwe horecaconcepten.

De koepelgevangenis in Haarlem

12. Winkelen in de Gouden Straatjes van Haarlem

Op zoek naar iets leuks om aan te trekken? Of heb je gewoon zin in een middagje shoppen? Kan ook gewoon in Haarlem. Bijvoorbeeld in de Gouden Straatjes. Zeven knusse straatjes die rond de Grote Markt liggen. Een walhalla voor shoppers die houden van winkeltjes die nét even anders zijn.

Hier vind je geen grote ketens en standaard winkels, maar een uniek aanbod van charmante winkeltjes, gezellige boetiekjes en hippe conceptstores die je nergens anders in Nederland gaat vinden. De winkels zijn gevuld met allerlei unieke en handgemaakte producten. Van de nieuwste kleding, sieraden en delicatessen tot kunst, antiek en alles voor je interieur. Na het shoppen kun je lekker gaan zitten en ontspannen op één van de vele gezellige terrasjes. Het is dan ook niet voor niets dat Haarlem al drie keer is uitgeroepen tot leukste winkelstad van Nederland.

13. Museum Haarlem

Het Verwey Museum Haarlem is een museum waar de rijke en veelbewogen historie van Haarlem centraal staat. Hier komt 1000 jaar geschiedenis van de stad tot leven en ontmoet je bijzondere Haarlemmers uit het heden en verleden die belangrijk waren (en zijn) voor de stad.

Binnen in Museum Haarlem kun je talloze historische voorwerpen bekijken, zoals oude munten, wapens en schilderijen. Daarnaast zijn er ook levensechte reconstructies te zien van belangrijke momenten uit de geschiedenis van Haarlem. Denk bijvoorbeeld aan de verovering van Haarlem door de Spanjaarden in 1573.

Naast de permanente collectie organiseert Museum Haarlem ook regelmatig wisselende tentoonstellingen over verschillende onderwerpen. Zo maak je bijvoorbeeld kennis met de geschiedenis van de textielindustrie in Haarlem of ontdek je de rol van Haarlem in de Gouden Eeuw.

14. De Grote Markt

De Grote Markt is het historische hart van Haarlem. Een indrukwekkend plein waar je de energie van de bruisende stad voelt stromen. Op het plein kun je rustig rondslenteren over de zaterdagmarkt, shoppen in één van de vele winkels en genieten van de allerlekkerste horeca-hotspots uit de stad. Ook zijn er genoeg bezienswaardigheden op en rondom De Grote Markt te vinden. Daarnaast vinden er op De Grote Markt heel het jaar door allerlei events plaats, zoals de jaarlijkse kermis, het populaire foodfestival Haarlem Culinair en het muziekfestival Haarlem Jazz & More.

De Grote Markt Haarlem

15. Het station van Haarlem

Het spoor tussen Amsterdam en Haarlem was de eerste treinverbinding ooit in Nederland. Daarom hebben de architecten destijds flink uitgepakt en van het station in Haarlem één van de bijzonderste stations van Nederland gemaakt. Het Art-Nouveau gebouw zit vol met prachtige details zoals het glas-in-lood, het bijzonder houtsnijwerk en de historische tegeltableus die het bekijken waard zijn. Ook heeft het gebouw door de jaren flink wat verbouwingen en veranderingen doorstaan. Van historische trams en stoomtreinen tot moderne intercities en sprinters: het stationsgebouw heeft ze vanaf de opening in 1839 allemaal langs zien komen.

Fun fact: Je hebt (zonder dat je het wist) het station vast wel eens langs zien komen in een film of serie. Delen van films zoals New Kids Turbo, Zwartboek en Ocean’s Twelve zijn in Haarlem opgenomen. Ook voor de komende jaren staan er alweer filmopnames op de agenda.

Het station in Haarlem vanaf de voorzijde

16. Haarlem op de fiets

Nederland is een fietsland. En we fietsen net zo makkelijk door de polders als dwars door de binnenstad. Dus net als alle andere Nederlandse steden, is Haarlem een paradijs voor fietsliefhebbers. Hebben je voeten wat rust nodig van al het slenteren door de stad? Pak dan de fiets en trek eropuit voor een ontdekkingstocht door Haarlem en omgeving. Met een uitgebreid netwerk aan fietspaden en fietsroutes kun je letterlijk alle kanten op. Kies voor een kort tochtje en fiets langs een aantal bijzondere Haarlemse pareltjes uit de Haarlemse historie. Je kunt ook een hele middag op pad naar andere steden vlakbij Haarlem. Fiets bijvoorbeeld naar Zandvoort of trap helemaal door tot aan het Amsterdamse Bos.

17. De zaterdagmarkt in Haarlem

Pingelen, onderhandelen of afdingen. Hoe je het ook wilt noemen, als je bezoekje brengt aan de markt kan het handig zijn als je beschikt over de nodige onderhandelskills. Want ook al worden veel dingen duurder, praten over de prijs kan altijd. Zeker op de markt waar je altijd een goede deal kunt maken!

De zaterdagmarkt op de Grote Markt van Haarlem is al eens uitgeroepen tot leukste markt van Nederland. En hoe kan het ook anders, want op deze uitgebreide zaterdagmarkt met kraampjes kun je zo’n beetje alles krijgen. Van oer-Hollandse stroopwafels en verse, biologische ingrediënten tot streekproducten en de lekkerste, lokale lekkernijen. Genieten gegarandeerd!

18. Theater Stadsschouwburg

Stadsschouwburg in Haarlem

Cultuur snuiven doe je in de stadsschouwburg: één van de oudste theaters van Nederland. Hier kun je genieten van klassieke opera’s, ballets, toneel, cabaret, muziek en festivals. Van klein en intiem tot aan groots en uitbundig. Maar het is niet alleen het programma waarmee de Stadsschouwburg zich onderscheidt. Het gebouw zelf is ook zeer de moeite waard. Het is gebouwd in de 19e eeuw in de neoclassicistische stijl en heeft prachtige ornamenten en details. Kortom: een must-see op het lijstje van iedere cultuurliefhebber die naar Haarlem komt.

19. De Koepel Kathedraal in Haarlem

De Koepel Kathedraal in Haarlem is een prachtig voorbeeld van neogotische architectuur in Nederland. Het is gebouwd in de 19e eeuw en is één van de belangrijkste religieuze gebouwen in de stad. De kathedraal is vernoemd naar de enorme koepel die boven de kerk torent. Het geeft het gebouw een unieke en opvallende uitstraling. Binnenin is de kathedraal opmerkelijk rijk versierd met mooie mozaïeken en prachtige glas-in-loodramen. Het is zeker een bezoek waard als je in Haarlem bent.

De Koepelkathedraal in Haarlem

20. Een drankje doen in de Dakkas

Lunchen, dineren of een drankje doen op een unieke locatie? Ga het dak op in de Dakkas. Aan de rand van de binnenstad bovenop het dak van parkeergarage de Kamp is een uniek groen stadspaviljoen waar duurzaamheid centraal staat. Hier kun je na een middagje ronddwalen door de stad terecht voor een plantaardig culinair hoogstandje of een spontaan gezellig drankje. Neem plaats op het terras of in de kas zelf en geniet van een uitgebreide selectie bieren of alcoholvrije drankjes. Of neem een bakje koffie, zak even onderuit en geniet van misschien wel het mooiste uitzicht van de stad.

21. De Kweektuin in Haarlem

Op een steenworp afstand van de binnenstad kun je lekker rondstruinen op het terrein van de voormalige stadskweektuin van de Gemeente Haarlem: een duurzaam paradijsje. Hier kun je je makkelijk een middagje vermaken. Kleintjes kunnen urenlang spelen in de paddenpoel, terwijl jij een yogales doet in een historisch rijksmonument, duurzame cadeautjes shopt of je haar laat doen bij de kapper. Daarna kun je lekker neerploffen voor een lunch of gezellige borrel in het Kweekcafe waar ook regelmatig exposities, workshops en andere evenementen worden georganiseerd. Als het maar duurzaam is.

De leukste bezienswaardigheden in Haarlem voor kinderen

Haarlem heeft verschillende leuke bezienswaardigheden die geschikt zijn voor kinderen. Een populaire hotspot is onder andere het Teylers Museum, waar kinderen kunnen genieten van interactieve tentoonstellingen en wetenschappelijke ontdekkingen. Het Frans Hals Museum biedt ook een speciaal programma voor kinderen, waar ze kunnen deelnemen aan leuke workshops en creatieve activiteiten. Daarnaast is het Linnaeushof, het grootste speeltuinpark van Europa, een absolute aanrader. Je vindt er talloze speeltoestellen en attracties. Have fun!

De leukste bezienswaardigheden voor senioren

Ook zijn er verschillende bezienswaardigheden die superleuk zijn voor senioren. Een van de hoogtepunten is het Frans Hals Museum, waar prachtige kunstwerken uit de Gouden Eeuw te bewonderen zijn. Daarnaast is een wandeling door het historische stadscentrum van Haarlem – met zijn charmante straatjes, kleine hofjes en historische gebouwen – een heerlijke ervaring voor senioren. Voor wie van natuur houdt, is een bezoek aan het prachtige stadspark Haarlemmerhout een aanrader. Hier geniet je van groene oases en rustige wandelpaden.

Goed om te weten: De meeste bezienswaardigheden in Haarlem zijn goed toegankelijk voor senioren en bieden faciliteiten zoals liften en rolstoelvriendelijke paden.

Hoe kun je Haarlem verkennen?

Haarlem is klaar om ontdekt te worden! Deze prachtige stad biedt diverse mogelijkheden om op jouw eigen manier te verkennen. Zo kun je ontspannen een boot huren en door de grachten varen, de vrijheid van een fiets ervaren of op je gemak door de binnenstad wandelen. Haarlem heeft voor elk wat wils.

Verken Haarlem op een luxe sloep

Stap aan boord van een luxe sloep en laat je verwennen, terwijl je langs de schilderachtige grachten van Haarlem vaart. Geniet van het uitzicht op historische gebouwen, bruggen en pittoreske plekjes terwijl je ontspant op het water.

De grachten van Haarlem verkennen op de boot

Haarlem fietsend verkennen

Ervaar de vrijheid van een fietstocht door Haarlem en ontdek de stad op je eigen tempo. Huur een fiets en verken de straten, parken en historische bezienswaardigheden. Fiets langs de prachtige grachten, stop bij gezellige cafés en geniet van de levendige sfeer van deze fietsvriendelijke stad.

Wandel door het mooie Haarlem

Ontdek de verborgen schatten van Haarlem tijdens een ontspannen wandeling door de stad. Slenter door de kronkelende straatjes, bewonder de prachtige architectuur en ontdek de vele hofjes die Haarlem zo uniek maken.

Wat kun je verder doen in Haarlem?

Als je wilt ontdekken wat Haarlem nog meer te bieden heeft, kun je ons uitgebreide artikel ‘Wat te doen in Haarlem‘ lezen. Hier vind je een verzameling van de beste activiteiten. Je kunt ook een weekendje in Haarlem beleven of zelfs een stedentrip in Haarlem doen.

Vergelijkbare artikelen