Boot Huren Amsterdam

Grachtenfestival Amsterdam

Ieder jaar vindt in augustus het Grachtenfestival Amsterdam plaats, door de hele stad. Tien dagen lang kun je genieten van prachtige jazz muziek, klassieke muziek en muziek uit andere culturen en dit allemaal in de prachtige binnenstad van onze hoofdstad Amsterdam.

Jonge musici van over de hele wereld verrassen je met hun unieke muzikale verhaal. De oude stad Amsterdam is het decor van deze muzikale verschijning. Van oost tot west en van zuid tot noord kun je verschillende festivals bewonderen, waar de muzikale klasse vanaf spat. Het grachtenfestival begint ook dit jaar in augustus en zal tien dagen duren.

Wat is het grachtenfestival Amsterdam?

Het grachtenfestival in Amsterdam is een tien dagen durend festival in de binnenstad van Amsterdam. Jong talent verrast je met hun unieke muzikale verhaal. De aankomende editie in 2022 is een speciale editie. Het festival bestaat dit jaar namelijk 25 jaar. We staan bij deze jubileum editie stil bij de mooie muzikale momenten uit de geschiedenis van het festival, maar werpen ook een blik naar de toekomst.

Grachtenfestival Amsterdam Prinsengracht

Het grachtenfestival trekt jaarlijks vele muziekliefhebbers. De eerste editie was in 1998 rondom de Prinsengracht. Het festival duurde toen vier dagen. Inmiddels is het festival uitgegroeid tot een tiendaags festival, met meer dan 250 concerten op 90 verschillende locaties. In 2019 trok het festival in totaal maar liefst 50.000 bezoekers.

Het grachtenfestival biedt een podium voor jong talent op het gebied van klassieke muziek. Dit is dé kans voor hen om te schitteren en zichzelf te presenteren. De musici treden vaak meerdere jaren achter elkaar op en kunnen op die manier hun eigen stijl ontwikkelen.

Grachtenfestival conservatorium concours

Het Grachtenfestival Conservatorium Concours is in 2003 in het leven geroepen en is voor Nederlandse conservatorium studenten een unieke kans om zich te presenteren voor een groot publiek. Alle conservatoria uit het land kunnen laten zien wat voor talent ze in huis hebben en kiezen enkele studenten uit die mee kunnen doen aan de landelijke voorronde.

Zes van hen gaan door naar de finale. Vijf van hen worden gekozen door een vakjury. De ander wordt gekozen door een publieksjury. Eerdere edities werden onder andere gewonnen door de jonge musici Dianto Reed Quintet,  Duo Zeffiretti, xSight@ Percussion Duo en Matthijs Leffers.

Wie is de winnaar van dit jaar?

Wie is de winnaar van dit jaar? Kāna Trio zijn de trotse winnaars van het Grachtenfestival Conservatorium Concours 2022! De jury was erg onder de indruk van het symbiotische samenspel van de groep.

Het trio bestaat uit drie studenten van Codarts Rotterdam: Rens Rutten, João Sequeira en Hugo Pereira. De studenten treden dit jaar dus op tijdens de jubileum-editie van het Grachtenfestival en gaan op tournee langs verschillende theaters door Nederland in 2022-2023.

Locaties grachtenfestival

Het grachtenfestival staat bekend om de verschillende locaties waar wordt opgetreden. Veel concerten vinden plaats op bijzondere locaties of een bijzondere setting. Schepen, kerken en dakterrassen zijn hier voorbeelden van.

Wat ooit begon als een festival op de Prinsengracht, is uitgegroeid tot een geheel grachtenfestival wat je door de gehele stad kunt bewonderen. Je vindt uiteraard in het centrum verschillende concerten, maar ook in Amsterdam-Noord, het IJ en de Zuidas kun je genieten van een prachtig concert.

Vertelconcerten en talkshows

Naast prachtige klassieke muziek en indrukwekkende jazz platen, vinden er ook vertelconcerten en talkshows plaats. Tijdens deze concerten zullen de muzikanten zich richten op een belangrijke onderwerp waar het momenteel veel over gaat en wat zeker onder de aandacht gebracht mag worden.

Varen tijdens het grachtenfestival

Kun je het grachtenfestival ook bewonderen vanaf het water? Uiteraard! Een grachtenfestival dien je natuurlijk ook vanaf het water van de prachtige Amsterdamse grachten te kunnen zien. Genieten op het water! Je kunt verschillende festivals met je eigen boot bezoeken. Houd er wel rekening mee dat het druk kan zijn op het water en dat je goed moet uitkijken.

Beschik je zelf niet over een boot of sloep? Dan kun je deze natuurlijk altijd huren in Amsterdam. Dit kan bij verschillende bedrijven. Houd ook hierbij rekening met de drukte. Er zijn uiteraard meer mensen die de concerten graag vanaf het water willen zien.

Programma en tickets

Het programma voor 2022 is nog niet beschikbaar, maar zal zo snel mogelijk op de website van het grachtenfestival te zien zijn. Als het programma beschikbaar is, zal ook de kaartverkoop beschikbaar zijn. Ben je verdwaald tijdens het festival? De GCHTFESTVL’s app geeft bezoekers de mogelijkheid om te weten waar ze zijn en wat de dichtstbijzijnde locatie is; zo kun je altijd gemakkelijk jouw lievelingsconcert vinden.

Vergelijkbare artikelen