Lees alles over de verschillende vaarroutes in Amsterdam. Wat is jouw favoriet?
De Architectuurroute:
Ben jij een liefhebber van architectuur, dan moet je deze tocht zeker eens maken. Je komt tijdens deze vaarroute een hoop gebouwen tegen, die je vanaf het vaste land waarschijnlijk nog nooit gezien hebt. We geven je een totaal ander beeld van de stad in deze unieke beleving van de Amsterdamse architectuur. De grachtengordel is één van de bekendste bouwwerken in de hoofdstad, maar zeker niet het enige hoogtepunt. Vaar met ons mee over onder andere het IJ en de Oostelijke Haven. Laat je ogen verwennen wanneer je langs de 23 architectonische pareltjes vaart. Bekijk hier de volledige route inclusief visuele weergave van de route
*Let op; deze route gaat over het IJ. Vraag ons of de gehuurde boot geschikt is voor deze vaart.
Op deze pagina vind je de leukste vaarroutes Amsterdam op een rij. De Amsterdamse wateren zijn een uniek stukje werelderfgoed waar oud en nieuw prachtig met elkaar worden gecombineerd. Om jou een onvergetelijke dag op het water te bezorgen hebben we samen met Waternet de leukste vaarroutes in Amsterdam voor je op een rij gezet. Vaar mee over de mooiste routes van het IJ en over de grachten door de oude binnenstad.
We beginnen met een korte introductie over de stad zelf nemen je vervolgens mee over de verschillende routes. Weet jij al welke route je gaat varen, klik dan hier om door te scrollen naar de routes.
Tip: sla de pagina van de uitgekozen vaarrouten op je telefoon op en maak indruk op je vaargezelschap met jouw stadskennis.
Belangrijk: Overweeg je om het IJ, de Kostverlorenvaart of de Nieuwe Herengracht te bevaren? Doe dit altijd in overleg met ons voor jou eigen veiligheid; het is niet altijd toegestaan om deze wateren te bevaren.
Iedereen is bekend met de wateren in onze hoofdstad. Ongetwijfeld ben je op de hoogte van de rijke historie, maar wat maakt Amsterdam nou zo speciaal om vanaf het water te bekijken?
De stad heeft een rijke handelshistorie en verkreeg haar naam en stadsrechten al sinds de 13e eeuw. Amsterdam draagt zijn huidige naam sinds de 13e eeuw, sinds dien hebben de meeste veranderingen plaatsgevonden. Tegen de 17e eeuw begon de stad ‘echt’ te groeien en telde de stad ongeveer 200.000 inwoners.
Om deze groei aan te kunnen werd de grachtengordel aangelegd. Waar we vandaag nog steeds plezier van beleven. Sinds 2010 is de grachtengordel opgenomen op de Unesco werelderfgoedlijst. Hiermee behoort de grachtengordel tot ons cultureel erfgoed. Op het moment van schrijven heeft de stad ongeveer 870.000 inwoners.
Een stukje historie in een notendop. Als je door de grachten vaart kan je de prachtige samenhang van oud en nieuw zien en voelen. Laat je gedachten dwalen door onze ervaren schippers. Ze kunnen niet alleen goed varen, maar ook mooi vertellen.
De wallenroute:
Tijdens het varen in de grachten van Amsterdam kom je ongetwijfelt voorbij de wallen. De Amsterdamse Wallen, wie kent het historische ‘Red Light District’ niet? Een plek waar iedereen keer geweest moet zijn. De Wallen is de benaming voor een straten in het oudste deel van de stad. Het gaat (doorgaans) om het gebied tussen de Warmoesstraat en de Zeedijk.
De rosse buurt beslaat echter enkel het oostelijke deel van de wallen. Er is dus veel meer te zien! Wat zeker de moeite waard is, is de Oude Kerk op de Wallen. Ben je een liefhebber van historie en wil je je verwonderen over de rijke historie van de Amsterdamse binnenstad? Dan raden we je aan deze route te nemen.
Belangrijk: Vaar deze route met de klok mee in verband met het eenrichtingsverkeer op de Oudezijds Voorburgwal. Geen zorgen, onze schippers weten als geen ander hoe ze moeten varen.
Een route door het groenste deel van de stad. Een heuse stadssafari vanaf de boot, waar je perfect zicht hebt op het groenleven van de stad.
Naast het mooie groen kom je langs NEMO, het scheepvaartmuseum en vaar je aan de achterkant langs Artis. Goed kijken, wie weet zie je nog een zebra, giraffe of olifant!
In de loop der jaren is onze hoofdstad gegroeid tot één van de meest culturele steden in de westerse wereld. De culinaire route brengt je langs onze favoriete spots voor een heerlijk hapje, een verkoelend drankje, of een verfrissend ijsje! * Je vaart langs mooie plekken waar je kunt aanmeren, blijf gerust zitten en laat je verwennen want de bediening komt jouw eten aan boord brengen.
Ook is het mogelijk om halverwege de route een lunchpakketje aan te schaffen. * Voor als je niks wilt missen.
De heer H.P. Berlage was een kundig architect die vele gebouwen heeft ontworpen. Hij ontwierp het stedenbouwkundig plan voor dit stadsdeel en het is zeer zeker een bijzondere route vol met bezienswaardigheden!
Tijdens een bezoek aan de VS in 1911 raakte Berlage erg onder de indruk van de werken van Frank Lloyd Wright. Dit is de voornaamste reden dat ontwerpen van Berlage altijd enige Amerikaanse invloed hebben, tot op Berlage zijn laatste ontwerp aan toe. Je ziet dus niet alleen Berlage zijn werk, ook kom je hier inspiratie tegen uit het werk van Frank Lloyd Wright.
Naast de ontwerpen van Berlage vaar je ook langs de geweldige brugontwerpen van Kramer en beeldende kunstwerken van Krop. Deze vaarroute zal je verder meenemen langs de bekendste ontwerpen van Berlage.
Tot zover ons overzicht van de leukste vaarroutes van Amsterdam. Heb je een tip over andere leuke vaarroutes in Amsterdam, dan horen we deze graag van je!
Vul het onderstaande formulier in, dan nemen wij snel contact met je op.
Wanneer je gebruikmaakt van deze website ga je akkoord met het plaatsen van cookies voor tracking- en marketingdoeleinden. Lees hier meer over deze cookies en hoe wij omgaan met jouw persoonsgegevens.accepteren