Amsterdamse wallen route

De Amsterdamse wallen route: Een fenomeen om niet snel te vergeten!

Van de vele mogelijke routes, is de Amsterdamse wallen route een van de meest bijzondere.  Een grote mix van interessante geschiedenis, controversiële taferelen, en spectaculaire perspectieven vanaf het water. De Amsterdamse Wallen zijn uniek. Niet alleen in Nederland, maar vooral internationaal. Jaarlijks trekken hordes toeristen vanuit elke denkbare uithoek van de wereld, al is het maar om even een snelle foto te maken.

Als een geslaagde route groots begint en groots eindig, dan zal de route over de Wallen in dat geval veel meer dan geslaagd zijn. Je verveelt je geen moment!

Nog geen boot geregeld? We kunnen onze borrelboot van harte aanbevelen voor deze route. We garanderen je een borrel die je nooit zult vergeten. Liever een ander bootuitje, bekijk ons uitgebreide aanbod aan boot uitjes en bekijk onze sloep huren Amsterdam pagina. Dan gaan we nu beginnen aan de route!

Een blik op de wallen route

Je kan de wallenroute op verschillende opstapplekken beginnen, maar voor dit voorbeeld zijn we begonnen op het Rokin.

De Amsterdamse wallen route begint op het Rokin, om vervolgens vlot naar links te gaan, langs L’Europe, richting de wallen. De route vaart via de oase van de Kloveniersburgwal nog even langs de Stopera, en het standbeeld van Spinoza. Vanaf hier gaat de route richting de Geldersekade om vanaf daar het feest in de Rosse buurt te laten beginnen! Je komt de hoek om en de Wallen zijn niet te ontsnappen! Overal is er op dit punt iets te zien! Wanneer het wat rustiger wordt op de kade, ben je dicht bij de langebrug, die het Rokin overkruist. Om vervolgens weer terug te komen bij het beginpunt.

Let op! Op de Oudezijdse Voorburgwal geldt eenrichtings verkeer op het water. Beste aanvaarroute is vanaf het Rokin, met de klok mee.

We laten je graag een aantal van de hoogtepunten langs deze route zien.

Red light district

De Wereldberoemde Redlight district

De Wallen. The Red Light District. 1012. De Nieuwmarktbuurt. Oud Mokum. Er zijn te veel namen om op te noemen, maar op de wereldkaart kan iedereen de Red Light District aanwijzen.

Er zijn weinig plekken die zo veel interesse en nieuwsgierigheid in mensen naar boven brengen. Met de machtige oude kerk in het midden, is de Rosse buurt (nog zo’n naam) een bombastische, doch banale plek om rond te lopen.

Bombastisch door de hordes toeristen die zich vergapen aan de schaars geklede dames, en felle lampen. Echter, lopen er kinderen van de buurt, gezinnetjes, en mensen op weg naar hun werk. Hun interesseert echter niet veel meer dan de door gangbaarheid op de fiets, en de hoeveelheid rolkoffers die ze ‘s avonds langs horen rollen. De banaliteit van het leven is nergens beter zichtbaar. 


De Wallen ligt in het hart van het oudste deel van de stad en dateert uit de 13e eeuw toen zeelieden terug kwamen na een lange periode op zee en behoeftig waren aan wat vrouwelijk gezelschap. De Rosse buurt (internationaal tegenwoordig Red Light District genoemd) beslaat verschillende blokken ten zuiden van de Oude Kerk, en wordt door diverse kanalen doorkruist.

Hoe later het wordt, hoe drukker het wordt, en des te donkerder het wordt, des te duidelijker de rode gloed boven de buurt wordt. Het gebied heeft ook een aantal seksshops, sextheaters met live sex shows, peepshows, een sex museum, een cannabis museum, en een aantal coffeeshops die marihuana verkopen. 

De oude kerk

Oude Kerk

De Oude Kerk is het oudste gebouw van Amsterdam en staat middenin het beroemde historische centrum van Amsterdam. De Oude Kerk legt in haar programma’s verbindingen tussen erfgoed en kunst, verleden en heden en biedt zo gelegenheid tot contemplatie en verwondering.

De kerk toont kunstprojecten die de cultuurhistorische waarde van de Oude Kerk passen en die het huidige kunstaanbod versterken. De Oude Kerk werkt daarbij veelvuldig samen met nationale en internationale partners.

Ook is er een kleine tuin waar je heerlijk koffie met appeltaart kunt bestellen, om even aan de gekte te ontsnappen.

Hotel L'europe
Photo by redcharlie on Unsplash

Hotel De L’Europe 

In het hart van Amsterdam, op loopafstand van het 19de-eeuwse Museumplein met onder andere het gerenommeerde Rijksmuseum en het Van Gogh Museum, is De L’Europe synoniem aan de rijke Nederlandse geschiedenis.

Sinds de officiële opening in 1896 is De L’Europe favoriet bij de Amsterdamse elite en blijft het hotel ’s werelds meest bekende namen aantrekken.

Het onderscheidende decor van De L’Europe Amsterdam, en het culturele erfgoed maken het hotel de enige in zijn soort, met onder andere de schilderijen van meerdere Hollandse Meesters, en de kostbare privécollectie van Alfred “Freddy” Heineken.

Museum het Rembrandthuis

Museum het Rembrandthuis

In het hartje van de oude Jodenbuurt staat om de hoek van het Waterlooplein een statig huis waarin vele grote meesterwerken het levenslicht zagen.

Achter de rode luikjes en de groene deur bevinden zich de vertrekken waar Rembrandt van Rijn, Nederlands grootste 17e-eeuwse schilder, bijna 20 jaar heeft gewoond en gewerkt. Hij heeft er liefgehad, en is er gescheiden. Rembrandt erfenis is nergens meer aanwezig.

Tegenwoordig is het pand voor het publiek toegankelijk: een unieke kans om je in de leefwereld van een van de beroemdste schilders ter wereld te verplaatsen.

Meer weten over Amsterdam? Lees onze blogs over de Grachten en Varen in Amsterdam.